avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plati compensatorii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plati compensatorii

Va rog sa-mi spuneti, daca am beneficiat de plati compensatorii la lichidarea intreprinderii conform Ord. de Urgenta a Guvernului nr. 9/1997 modificata conf.Ord de Urg. a Guvernului nr. 52/1998, aceste salarii sunt luate in calculul punctajului mediu anual la calcularea pensiei la limita de varsta? Nu am gasit textul ordonantei si nu stiu daca dupa aceste salarii s-a retinut contributie la pensie. In cartea de munca scrie doar beneficiar de drepturi conform ordonantei.
Astept raspuns,
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 13:34, 25 August 2010
Aceste plati compensatorii au fost achitate din fondul de somaj si nu se iau in vedere la stabilirea pensiei
Pentru aceste sume nu s-a reţinut nici măcar impozitul, cu atât mai puţin contribuţia de asigurări sociale, prin urmare nu se vor valorifica la stabilirea drepturilor de pensie.
Am primit decizia de pensionare ,eliberata cu data de 09.07.2010 iar iesirea la pensie este din data de 22.05.2010. Cand ar tebui sa primesc pensia . Inca nu am primit nimic.Pana in data de 26.07.2010 am mai lucrat in baza aceluiasi contract de munca, deci din 22.05.2010,pana in 26.07.2010 am mai avut venituri din care s-au retinut si contributie la pensie .Cand pot solicita sa mi se ia in calculul pensiei?
Va multumesc!
Din Legea 19/2000:
Art. 89 -
(2) La sfârşitul fiecărui an calendaristic drepturile de pensie se revizuiesc din oficiu, dacă elementele avute în vedere la calculul iniţial al pensiei, pentru perioadele de stagiu ulterioare datei de 1 aprilie 2001, au suferit modificări înscrise şi confirmate în Declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, depusă de angajator până la data de 31 decembrie a fiecărui an la casa teritorială de pensii.
(3) Drepturile rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (2) se cuvin şi se acordă cu data de 1 ianuarie a anului următor.
Prima pensie si diferentele le primiti luna aceasta. Pentru perioada ulterioara datei de 22.05.2010, data deschiderii drepturilor de pensie, eu zic sa faceti o cerere in baza art. 95 din Legea nr. 19/2000. Puteti sa depuneti cererea la casa de pensii cand doriti dvs.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global si veniturile din prime adonisvigalex adonisvigalex Am iesit la pensie la limita de varsta in 28.03.2010 conform legii 19/2000. La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in ... (vezi toată discuția)
Acte pentru recalculare pensie Ana Rodica Ana Rodica Va rog sa ma lamuriti de ce la recalculare a pensiei, pentru perioada de activitate dupa iesirea la pensie, trebuie sa depui adeverinta de venituri si cartea ... (vezi toată discuția)