avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie

am si eu o intrebare....care sunt sansele ca o persoana care a depus marturie mincinoasa sa scape fara inchisoare???
si ce ar trebui sa faca?? sa isi retraga marturia mincinoasa??
Cel mai recent răspuns: mihaela89 , utilizator 23:37, 2 August 2010
Pentru a continua discutia folositi optiunea raspunde.Ati mai deschis inca un subiect cu aceesi tema ceea ce este impotriva regulamentului iar pe de alta parte este si foarte greu sa va urmarim cand procedati in aceasta maniera.
Am lecturat acolo care este diferenta dintre cele doua declaratii.
In principiu atunci cand exista inadvertente intre declaratii instanta la clarifica pe loc, iar parchetul cand exista o astfel de situatie de marturie mincinoasa se autosesizeaza in privinta savarsirii acestei infractiuni acolo in sala de judecata si solicita instantei sa se ia act de aceasta autosesizare si ulterior martorul este chemat la audieri.
Nu am in fata cele doua declaratii ca sa-mi spun o parare dar inteleg ca cele de mai sus nu s-au intamplat , insa pentru linistea dvs. sufleteasca consultati un avocat care sa lectureze integral cele doua declaratii si sa va consilieze in acest sens.

imi cer scuze k am deschis 2 subiecte.....n-am stiut k a aparut primul.........
declaratia cu inadvertente a avut loc abia azi la tribunal.........
din ce mi-ati scris dvs martorul va fi rechemat .....inca o intrebare va rog :
exista shanse sa scape doar cu amenda??
va multumesc din suflet pentru raspunsuri....!
A existat acea autosesizare a parchetului pentru marturie mincinoasa?
Pentru ca asa cum spuneam de obicei parchetul se autosesiszeaza pe loc in sala de judecata pentru savarsirea acestei infractiuni.
Lecturati cu atentie raspunsurile mele, are la indemana posibilitatea retragerii marturiei iar fapta nu se pedepseste in conditiile aratate mai sus.;)
Infractiunea nu are o sanctiune alternativa cu amenda ci doar pedeapasa inchisorii de la 1-5 ani, dar poate fi aplicata o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
dap...a existat acea sesizare in sala.....d.na procuror a spus cv de genu :"solicit urmarire penala pentru fapta de marturie mincinoasa"........
deci....daca martorul isi retrage declaratia si probabil va da ink una , pentru ca acuzatii sunt in libertate.........nu va fi pedepsit in nici un fel ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa jeneta jeneta ce se poate intampla daca te gaseste cu marturie mincinoasa si nu iti retragi plangerea poate sa te aresteze? (vezi toată discuția)
Declaratie mincinoasa mihaela89 mihaela89 Ce se intampla daca un martor care a dat o declaratie la politie a zis o chestie iar la tribunal knd a fost intrebat daca isi mentine declaratia a zis \"da\" , ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa meseriasu6_9 meseriasu6_9 Buna seara.....am si eu o nelamurire...in urma cu cativa ani,mai exact 2 a avut loc o bataie in barul in care ma aflam,drept urmare am fost si martor iar la ... (vezi toată discuția)