avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTMENT

In cazul in care o persoana in varsta vaduva, fara copii, fara parinti in viata, etc imi lasa prin testament toate bunurile mobile si imobile plus Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ....Intrebare e urmatoarea: poate in acelasi timp sa mai faca inca un testament la fel ca al nostru dar pe numele altei persoane?!! ... ca dupa moartea sa, sa am surprize neplacute?!!!
Cel mai recent răspuns: candidate_of_law , utilizator 17:58, 3 August 2010
Poate, depinde ce doreste testatorul. Poate intentia lui este ca cele doua testamente sa fie valabile si atunci, bunurile se impart in proportii egale intre legatari ori poate vrea ca ultimul testament sa-l revoce pe cel anterior, iar in acest caz, bunurile revin legatarului, conform ultimului testament.
Intelegem ca mai exista si alte bunuri in afara de cele care fac obiectul contractului de vanzare-cumparare/intretinere.
Atunci poate sa faca alt testament.
Daca nu mai exista si alte bunuri, primul si un eventual urmator testament sunt caduce ( degeaba).
Daca va face contract de intretinere ulterior testamentului, testamentul ramane fara obiect, este caduc , fara valoare.
Daca face contract de intretinere nu mai poate face testament pt. aceleasi bunuri pt. simplul fapt ca nu le mai are, le-a instrainat prin contractul de intretinere.
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere , nu exista.
Un contract poate fi, sau de vanzare cumparare(contract numit) sau contract de intretinere(deasemenea contract numit), trebuie sa se stabileasca natura contractului pt. a se sti care lege se aplica, avand in vedere ca ambele contracte sunt contracte numite.(sunt reglementate prin legi speciale)
Daca la incheierea contractului de intretinere, in schimbul bunului instrainat sau al capitalului se plateste pe langa intretinerea asumata prin contract si o suma de bani, va trebui sa se stabileasca cat la suta din bunul instrainat a fost achitat cu suma de bani platita la incheierea contractului.
Daca suma de bani depaseste 50% din valoarea bunului instrainat restul fiind prestatia de intretinere, atunci contractul (negotium) va fi considerat contract de vanzare cumparare, daca prestatia de intretinere va valora mai mult de 50% din bun atunci va fi un contract(negotium) de intrtinere si i se vor aplica reguluile de la contractul de intretinere.
Trebuie avut in vedere si faptul ca intinderea valorii prestatiei de intretinere nu poate fi cunoscuta decat la decesul creditorului intretinerii, moment la care se poate calcula atat perioada pe care a fost prestata intretinerea cat si cuantumul ei care depinde de multi factori , cum ar fi: sanatatea creditorului intretinerii, nivelul de trai al acestuia etc. Numai la acest moment se poate stabilii cu certitudine daca un contract de tipul celui prezentat mai sus este de vanzare cumparare sau de intretinere.;)
Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Da, poate sa faca oricand un alt testament, prin care lasa bunurile al caror proprietar este la data decesului, oricui vrea.
Dar atentie: numai acele bunuri ale decedatului, nu si bunuri pe care acestea le-a vandut, donat, cedat anterior decesului (de exemplu, prinittr-un contract de intretinere).
Pentru apartament am facut Contract de vanzare cumparare in care este trecut si clauza de intretinere,...problema e ca ar avea de primit niste despagubiri banesti in viitor sau actiuni la Fondul Proprietatea, la acest moment nu are decat o Decizie in acest sens, iar in testamentul pe care ni l-a facut noua scrie asa: toate bunurile mele mobile si imobile precum si despagubiri conform legii 247/2005. Intrebarea e daca ea mai poate face inca untestament asemanator dar pe altcineva?!! ...atunci ce se intampla cu acele despagubiri?

Alte discuții în legătură

Speta complicata andreidarius andreidarius X face testament lui Y \\\\\\"in speranta ca ma va ingriji cum a facut-o pana acum\\\\\\" si-i lasa toate bunurile mobile si imobile ( de fapt un ap cu o ... (vezi toată discuția)
Contract de întreþinere ºi testament imac imac Bună ziua Mă poate ajuta cineva în următoarea speta ? X încheie un contract de intreţinere prin care transmite nuda proprietate întreţinătorilor cu ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)