avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta complicata

X face testament lui Y "in speranta ca ma va ingriji cum a facut-o pana acum" si-i lasa toate bunurile mobile si imobile ( de fapt un ap cu o camera). Y, in considerarea testamentului, o ingrijeste pe X cu toate cele necesare, investeste sume importante de bani iar la decesul lui X constata ca aceasta-inainte cu 2 saptamani de deces-testeaza in favoarea unei nepoate..toate bunurile mobile imobile ( respectiv acest ap).
Y nu are posibilitatea sa probeze un eventual dol sau lipsa de consimtamant a lui X la data intocmirii ultimului testament. De remarcat ca nu s-a facut o revocare expresa a primului testament, efectiv s-au testat aceleasi bunuri "toate ce se vor gasi in patrimoniul subsemnatei..".
cum apreciati o eventuala actiune in pretentii a lui Y impotriva legaterei universale pentru plata pasivului mostenirii, pasiv alcatuit din cuantumul intretinerii pe care Y a prestat-o defunctei. Desigur ca Y a prestat acea intretinere in considerarea testamentului, avand reprezentarea mintala ca-i va ramane valabil.
Multumesc!
Ultimul testament a fost incheiat sub Noul Cod Civil iar primul ( in favoarea lui Y ) sub prevederile Vechiului Cod Civil.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
andreidarius, utilizator
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 18:57, 12 Ianuarie 2014
ultimul testament il anuleaza pe primul, deci proprietara este nepoata decedatei; actiunea nu cred ca are sanse de izbanda in instanta pentru ca nu vorbim despre o vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, pentru a se putea cere cval. intretinerii in cazul anularii contractului respectiv, ci despre un testament esentialmente revocabil!
Din pacate nu cred ca se mai poate face ceva, ultimul act primeaza.
multumesc.
mai are cineva pareri?
Acceptati mostenirea in termen ca si cum nu ar exista cel de-al doi-lea testament si va judecati.:help:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta definitiva si irevocabila mostenire lucian7103 lucian7103 Buna ziua, Va solicit parerea in urmatoarea speta: - In 2001 persoana X face un testament olograf in favoarea persoanei Y in care ii lasa dupa deces un ... (vezi toată discuția)
Testment ernest valentino ernest valentino In cazul in care o persoana in varsta vaduva, fara copii, fara parinti in viata, etc imi lasa prin testament toate bunurile mobile si imobile plus Contract de ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament acinom acinom Buna ziua, Matusa mea (are 87 ani) doreste sa faca un testament in favoarea mea pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Am rugamintea sa imi spuneti cu ... (vezi toată discuția)