avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de întreþinere ºi testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de întreþinere ºi testament

Bună ziua
Mă poate ajuta cineva în următoarea speta ?
X încheie un contract de intreţinere prin care transmite nuda proprietate întreţinătorilor cu obligaţia acestora de a-l întreţine atât pe el cât şi pe soţia sa
( imobilul dobândit de X prin mostenire) si cu aceeaşi ocazie lasă si testament autentic aceloraşi întreţinători atât el cât şi soţia sa.
Intreţinătorii nu şi-au îndeplinit niciodată obligaţiile.
Dacă cere rezilierea contractului de întreţinere în instanţa si apoi revocă testamentele durează foarte mult şi starea de senătate a lui X este precară.
Dacă doreşte să revoce testamentele nu poate pentru că în CF sunt proprietari
( chiar dacă nuzi) întreţinatorii.
Ce se poate face în această situaţie? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:50, 20 Ianuarie 2011
Testamentul intocmit dupa contractul de intretinere este ... caduc (pentru partea de testament prin care se testeaza proprietatea deja anterior instrainata).
Singura solutie este rezilierea contractului.
sunt încheiate în aceeasi zi la acelaşi notar , iarc beneficiarii testamentari sunt aceeasi cu intretinătorii din contracul de întretinere. Mulţumesc
imac a scris:

sunt încheiate în aceeasi zi la acelaşi notar , iarc beneficiarii testamentari sunt aceeasi cu intretinătorii din contracul de întretinere. Mulţumesc

Asa, si?
Chiar daca sunt incheiate cum ziceti, nu schimba cu nimic faptul ca batranii nu pot lasa prin testament casa in discutie, pentru simplul motiv ca:
- daca testamentul a fost anterior contractului de intretinere, prin contractul de intretinere s-a ... anulat acea parte de testament privind casa
- daca testamentul a fost ulterior contractului, este nul. Nu poti lasa mostenire ceva ce nu-i al tau (la momentul testamentului, casa nu mai era a batranilor, deja o instrainasera = dadusera contra intretinerii). Credeti ca ar fi valabil un testament prin care eu v-as lasa ... Casa poporului?

Altfel spus, orice scrie in testament cu privre la casa in discutie, NU poate sa produca efecte.
Fiindca testamentul nu produce efecte, nu are sens sa il revocati - ar insemna numai sa aruncati banii aiurea si pe revocare. Nu are sens sa revoci ceva ce oricum nu prodce efecte.

Ramane cum v-am spus, rezilierea intretinerii.
Dupa ce initiati rezilierea, revocati si testamentele.
Imi pare rau de batrani, imi pare rau ca au dat banii la notar aiurea pe testamente si ca si-au dat proprietatea din mana pe nimic...

Apropos, de ce doresc batranii rezilierea?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
smeagull, utilizator
În ultimul an de zile întreţinătorii nu au ajutat acesti batrini cu nimic.
Multumesc pt lamuriri
Poate suna cinic, insa sa stiti ca un proces inceput de unul dintre intretinutii ne-intretinuti, poate fi continuat si de mostenitorii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere vs testament Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca un batran de 82 ani face contract de intretinere cu o familie de foarte buna-credinta, contract autentic solemn la care participa si reprezentantul autoritatii ... (vezi toată discuția)
Testment ernest valentino ernest valentino In cazul in care o persoana in varsta vaduva, fara copii, fara parinti in viata, etc imi lasa prin testament toate bunurile mobile si imobile plus Contract de ... (vezi toată discuția)
Persoana pe care o am în întreținere mi-a făcut testament, însă în trecut a mai făcut și altora. există posibilitatea să mai existe un testament valabil, și de unde aș putea afla? alina.livia alina.livia Buna ziua. Am o batrana in intretinere. Mi-a facut testament . Problema este ca in trecut a mai facut si altora testamente, donatii pe care spune ea ca le-a ... (vezi toată discuția)