avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract intretinere vs testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract intretinere vs testament

un batran de 82 ani face contract de intretinere cu o familie de foarte buna-credinta, contract autentic solemn la care participa si reprezentantul autoritatii tutelare, asistandu-l pe varstnic, conform art.30 L. / 2000 modif si compl.
batranul era un dificil si un incurca-lume toata viata lui.
la 3 luni dupa contractul de intretinere il intercepteaza un uzurpator care se muta in casa lui, si il "combina'' sa introduca actiune in frezilierea intretinerii. totodata il combina sa ii faca testament, de asemenea solemn notarial.
rpocesul in rezilierea intretinerii este pendinte-cauza, dar batranul moare-cancer vezica cu metastaze,etc....

cum anulam testamentul si sa lasam in vigoare intretinerea ( suntem asadar de partea intretinerii ), pt ca intretinere s-a executat, am platit haine, lemne, medicamente, inmormantare etc , dar dupa ce uzurpatorul s-a instalat la batran, ne-a interzis accesul si contactul cu batranul , in mod abuziv, batranul fiind carcotas a facut acest joc, totodata fiind exclusiv in sfera de influenta a uzurpatorului ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:29, 15 Octombrie 2009
Daca nu s-a anulat inca contractul de intretinere, familia de foarte buna credinta este proprietarul bunului, obiect a obligatieie persoanei intretinute. In aceste conditii batranul a lasat uzurpatorului ceva ce nu (mai) este in proprietatea lui, deci legatul este caduc.

Chiar daca mostenitorul testamentar, adica uzurpatorul, are posibilitatea de a aduce la sfarsit actiunea pentru rezilierea contractului, are putine sanse de a castiga, fiindca familia de foarte buna credinta si-a indeplinit obligatia contractuala.
contractul de intretinere este personal, netransmisibil prin succesiune, el stingandu-se prin moartea beneficiarului . Mostenitorii nu pot cere debitorului sa continue intretinerea si fata de ei .
daca creditorul a decedat ulterior introducerii actiunii pentru rezolutiunea contr., aceasta actiune nu poate fi coontinuata decat de catre mostenitorii legali ai intretinutului .
in speta de fata , daca nu exista succesori ai creditorului , care sa accepte succesiunea si sa continue cu actiunea creditorului , tertul in favoarea caruia s-a instituit acel testament , nu are nici o sansa in instanta .
rog onoratii opinenti sa motiveze in drept punctele de vedere.

subsidiar este necesara introducere actiune in anulare testament, ce mot5ivare in fapt si in drept considerati incidenta in cauza, cu sanse reale de succes in instanta?
Ce anulare testament? E caduc, e ca si cum n-ar fi...
Daca eu scriu in testament ca las mostenire Casa Poporului, statul tre' sa anuleze o asa tampenie de testament?
Nu, pur si simplu nu o baga in seama.

Cat priveste intretinatorii, ei l-au notificat pe mosulet ca nu-i pot presta intretinerea din culpa loui? Au dovezi ale intretinerii prestate?
Are imobilul CF si cadastru? Proprietarii-intretinatori s-au intabulat?
Actiune in evacuare e musai. Temei de drept: drepturi de locatiune, evacuare.

Ce temeiuri de drept sa vi se dea, in plus sau cum, nu inteleg?... Ce anume sa precizeze opinentii?
Vezi contract de intretinere, efecte si rezolutiune; vezi drepturi personale de creanta; vezi mosteniri etc.
1.testamentul e posterior contractului de intretinere,
2.testamentul e posterior si introducerii actiunii in rezilierea intretinerii
3.insasi intampinarea la actiunea in rezilierea intretinerii face explicitare si discutiune asupra culpei exclusive a mosului privind respingerea cu rea-credinta a intretinerii, cu concursul si sustinerea uzurpatorului
4.dovezi privind intretinerea exista, dar nu au pastrat chitante dupa toate medicamente, lenjerie,lemne,etc. peste acele inscrisuri care exista, sunt martori
5.intretinatorii au platit coroana si slujba religioasa de inmormantare
6.intretinerea este solemna, notariala si este intabulata in cf
7.la incheierea notrariala a intretinerii a participat si reprezentant al autoritatii tutelare, dar la trestament nu, desi tot notar este si la testament
8.actiune de evacuare este de asemenea pendinte dar jude a suspendat-o pana la rezolvare disputa intretinere-testament ca asa a gandit majestatea -sa jude
9.trebuie sa anulez judecatoreste si testamentul pt a preintampina orice discutie inutila ulterioara. problema o pun asupra temeiului juridic : dol, sugestie, captatie

aici se localizeaza solicitarea de opinii

cu multumiri

Alte discuții în legătură

Contract de întreþinere ºi testament imac imac Bună ziua Mă poate ajuta cineva în următoarea speta ? X încheie un contract de intreţinere prin care transmite nuda proprietate întreţinătorilor cu ... (vezi toată discuția)
Pot fi considerata persoana cu interese legitime in acest caz? plangere penala impotriva notarului? balicaluioan balicaluioan BUNA SEARA ! O BATRANA A FACUT CONTRACT DE INTRETINERE CU O FAMILIE ,IN 2009 ,IAR DUPA CATEVA LUNI , NEMULTUMITA A MERS LA UN AVOCAT SI A CERUT REZILIEREA ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)