avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea de 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea de 10 ani

Detin un teren forestier, retrocedat, cu titlu de proprietate emis in anul 1992, in 2004 comisia de fond funciar emite un alt titlu pe acelas teren altei persoane. Acum, ca sa dreaga busuiocul, sustin ca de fapt comisia care la pus in posesie pe tatal meu in 1992, a facut o greseala atat in ce priveste pozitia terenului, cat si vecinatatile din titlu. Tatal meu a avut deplina posesie a terenului, asa cum a fost pus in posesie, toata aceasta perioada.
Acum cealalta parte revendica terenul si are sustinerea primariei. Pot sa opun prescriptia de 10 ani, avand in vedere ca in perioada 1992-2004, terenul ar fi fost de fapt rezerva a primariei?
Tatal meu a decedat in 2007, eu fiind unicul mostenitor, pot profita de prescriptia cursa in favoarea tatalui meu?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:06, 3 August 2010
Puteti face jonctiunea posesiilor.
Probabil ca doriti sa intrebati daca puteti invoca prescriptia de la 10 la 20 de ani pentru ca cea de 10 ani prevazuta de Decretul-Lege nr. 115/1938 priveste numai ipoteza intabularii fara temei in CF.
Nu se poate invoca uzucapiunea pentru a paraliza actiunea care tinde la anularea titlului d-voastra deoarece, pe de o parte, art. 1897 alin. 2 Cod civ. arata ca un titlu nul nu poate servi drept baza pentru uzucapiune - asadar analiza validitatii acestui titlul este anterioara invocarii uzucapiunii - iar pe de alta parte, daca castigati actiunea privind anularea titlului nu mai aveti nevoie de uzucapiune, iar daca o pierdeti nu o mai puteti invoca.
Oricum nu poate fi invocata uzucapiunea scurta, pt ca e nevoie de just titlu, or dvs. aveti un titlu de proprietate.
Sau asteptati 30 de ani ( cu jonctiunea posesiilor) sau solicitati primariei sa indrepte eroarea materiala sau instantei sa constate ca titlul dvs. este bun.

Pt una din cele din urma trebuie sa vada actele un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca fara titlu de proprietate.bună ziua! nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul ... RobuSanda RobuSanda Bună ziua! Nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul aferent , locuită în prezent de mama, care s-a căsătorit în 1956 cu tata( decedat în ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune in regim de carte funciara sau uzucapiune in temeiul codului civil. jonctiunea posesiilor rspataru rspataru Intrebarea mea este urmatoarea : In cazul invocarii uzucapiunii in temeiul Decretului 115/1938, este posibila jonctiunea posesiilor ? Presupun ca e o ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)