avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum sa procedez cand cineva ma ameninta ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum sa procedez cand cineva ma ameninta ?

Buna ziua. In seara aceasta un vecin de bloc m-a amenintat sau cel putin eu asa m-am simtit. Sa expun caat mai succint datele problemei. In aceste imprejurari nefericite ale crizei eu am fost prins pe picior gresit, in sensul ca am cumparat (cu credit bancar) un apartament in mai 2008 cand preturile erau in varf. Acum, cu veniturile diminuate si in unele luni chiar inexistente, faptul de a plati rata de cca. 450 euro este foarte dificil. In aceste conditi am ramas restant la intretinere cu cca 3000 ron. IN seara aceasta, vecinul in cauza mi-a spus pe un ton amenintator ca "o sa luam masuri drastice !". Iar eu l-am intrebat "ce inseamna masuri drastice". La care raspunsul a fost "Chemarea in instanta si sa nu se ajunga si la altele". Intrebarea mea este: cum sa procedez? M-am gandit ca daca nu am nici o reactie, acest vecin sa nu faca niste actiuni necugetate (pt ca stiu ca unii oameni sunt ca niste animale si nu stiu ce inseamna gandire, ratiune, stapanire de sine etc) Trebuie sa depun o sesizare? M-am gandit ca daca acum platesc, acest om se poate gandi ca am platit datorita amenintarii sale; deci vecinul poate gandi: "are efect amenintarea, atunci sa o mai folosesc". Am stat si eu prin diverse locuri, unde au existat persoane cu restante mult mai mari la intretinere, insa intelegeam ca omul e intr-o situatie grea si cautam sa il ajut, nu sa il amenint !
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: iulia. , utilizator 10:22, 7 August 2010
Mai bine cautati sa evitati sa generati contexte care pot declansa reactii violente din partea celorlalti. E tot o forma de "a preveni posibile evenimente nefaste"..forma ce tine exclusiv de dumneavoastra.
Principiul pe care il considerati foarte important, si anume modul preventim de actiune si judecata, trebuia sa-l aveti in vedere si cand v-ati asumat datoria in cauza...datorie care afecteaza si pe altii( in formele aratate de colegi in alte posturi).
Sunt de acord cu Indines.
@avocatPetre,
Amenintarile nu sunt niciodata justificate – legea se aplica fara amenintari.

Sigur! Cineva are datorii – nu e nici prima nici ultima persoana care are datorii (motivele sunt diverse)… Sa nu confundam un rau-platnic de rea credinta cu unul de buna credinta!
Sa nu confundam indivizii cu obraz gros si rezistenti la amenintari cu cei care au obraz subtire si nu sunt rezistenti la amenintari! Oricui i se poate inampla sa ramana dator pe undeva… Pentru ca economia nu sta pe roze! Usor pentru multi sa dea cu piatra cand nu sunt in situatia de a alege intre doua rele… Si trist…
Toti vrem sa evitam “contexte care sa genereze reactii violente la altii”! O zice cineva de parca ar fi ceva firesc sa devii violent cand cineva se afla intr-o situatie dificila! Dar, evident… pielea proprie e mai importanta… Si in acest caz - nu stiu de ce? - dar am convingerea ca nu e chiar la "limita" situatia - adica nu e "pericol" de sistare nu stiu ce...

Da! @amb35 stie ca datoreaza bani si incearca sa plateasca… Cu ce drept vine un individ sa ameninte cu “alte alea”? Are dreptul sa il cheme in judecata pt plata datoriilor? Are! Atunci de ce ameninta?!

Stiti ca exista un paradox aici? Oameni despre care se presupune ca au cunostinte in domeniul juridic incurajeaza – indirect – amenintarile!!! Ca cineva are datorii! Da, sunt afectati si altii! Da, trebuie sa plateasca! Dar aceste aspecte nu dau dreptul nimanui sa ameninte! Doar sa apeleze la lege!
Nu se ameninta! Se apeleaza la lege!

Si se mai mira unii ca s-a ajuns unde s-a ajuns!
Subiectul a “evoluat” foarte interesant… :(
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
trope_doi, utilizator
@ trope_doi,
Din ce relateaza amb35...vecinul in cauza nu a devenit violent. Acele cuvinte "sa nu se ajunga la altele" pot avea multiple semnificatii... printre care si cea redata de Indines. Atat timp cat amb35 nu a cerut in mod expres sa i se relateze sensul avut in vedere de vecin ..interpretam acele cuvinte in modul cel mai favorabil ordinii sociale ..avand in vedere si faptul ca vecinul se bucura de prezumtia unui comportament normal.
In aprecierea personala(si, din ce observ, si a altor membrii) ..acele cuvinte nu constituie amenintare ci doar o instintare..o aducere la cunostinta. Un proces nu e o situatie de dorit pentru nimeni.. asa ca i-a adus la cunostinta ca vor face asta tocmai pt ca amb35 sa ia masuri de natura a evita procesul. Nu cred ca este cineva de acord cu amenintarile.. dar cred ca trebuie sa apreciem cu prudenta situatiile pana a le califica amenintari. Repet: vecinul nu avea drept sa-l ameninte..dar apreciez ca nici nu a facut-o. Avea in schimb drept sa ii aduca la cunostinta situatia..si consider ca asta a facut.
Pesupun ca si dumneavoastra va incadrati in categoria oamenilor cu cunostinte juridice. Daca amb35 ar fi clientul dumneavoastra.. i-ati spune sa apeleze la lege ? Credeti(catusi de putin) ca demersul sau s-ar putea finaliza intr-un mod favorabil pentru el..sau doar il puneti pe drumuri constient/a ca nu are sorti de izbanda?
Offtopic:
Economia nu e pe roze tocmai pentru ca unii nu au fost suficient de prevazatori sau asa cum spune chiar amb35 nu au avut in vedere" Principiul foarte important, si anume modul preventim de actiune si judecata". Evident ca i se poate intampla oricui..si e o situatie tare neplacuta. Dar cand ai deja o problema pe cap.. nu-ti cauti altele.Parerea mea..
Chiar daca acel vecin ar fi avut calitatea de a face o asemenea afirmatie (presedinte asociatie, administrator) tot nu a procedat corect. Nu ne luam de oameni pe strada, in piata sau pe scara blocului si le spunem in gura mare ca au datorii si ca vom avea noi grija de ei.... Daca avea calitatea necesara putea face o adresa scrisa din partea asociatiei de propietari prin care sa-i aduca omului la cunostinta demersurile ce urmeaza a fi pornite.
Din pacate multi nu inteleg ca problemele din asociatie se rezolva in asociatie si nu fiecare pe unde l-apuca. Cum ar fi ca fiecare vecin de pe scara sa-i spuna omului de cate ori il vede ca "sa nu se ajunga la altele".
E adevarat ca vecinul nu a procedat corect.. dar, din pacate," traiul la bloc" presupune un grad mare de toleranta fata de semeni sau un stoc bun de extraveral.
In general acesti vecini "binevoitori" care isi asuma atributii ce nu le apartin sunt o categorie aparte in cadrul unei asociatii. E de preferat sa fie evitati.. ca daca-ti faci in card cu unul.. ti-ai ridicat toata "categoria "in cap.. si problemele nu mai inceteaza sa apara. Atunci ai doua variante: fie iti iei part time job in instanta si te "lupti " cu toti.(ca ei sunt multi, neobositi si cu mult timp liber) fie ii eviti. Mentalitatile sunt imposibil de schimbat in astfel de cazuri.
Exista o vorba" ma-nteleg cu soacra bine/ nu ma duc si nu imi vine". Situatia e similara si in cazul acestor veritabili" ochi de soacra". Contact cat mai putin.. reteta armoniei.:love1:

Alte discuții în legătură

Amenintare Diana777 Diana777 Am o problema cu vecinii care stau sub noi. Acum cateva luni, in timpul noptii, an avut o discutie mai aprinsa cu prietenul meu in urma careia ne-am trezit cu ... (vezi toată discuția)
Reclamatii nejustificate Carmen333 Carmen333 Buna seara! Acum cateva luni am cumparat un apartament care acum este in renovare. Presedintele asociatiei de locatari este nemultumit de galagie, in ciuda ... (vezi toată discuția)
Datoriile la asociatia de proprietari pot fi sterse? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, Avem un vecin, care a mostenit apartamentul de la parinti. Parintii au lasat datorii mari la intretinere. Vecinul nu a platit nici el la ... (vezi toată discuția)