avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru / scutire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru / scutire

scutirea de taxa de timbru aprobata la prima instanta , este valabila si in apel / recurs ?
daca Da, valabilitatea scutirii corespunde doar pentru suma initiala ? sau scutirea ramane definitiv valabila pentru toate caile de atac si orice sume dispuse ?
daca Nu, inseamna ca trebuie facuta o noua cerere de scutire ? anume cand: inainte sau dupa achitarea noii taxe impuse ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:18, 14 Septembrie 2007
doar pentru prima data...
Cererile pentru exercitarea apelului sau recursului împotriva hotărârilor judecătoreşti se taxează cu 50% din:
- taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă în bani, soluţionată de prima instanţă;
- taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor şi acţiunilor evaluabile în bani.

In cazul dvs la prima instanta ati fost scutit plata taxei judiciare de timbru si este posibil sa faceti o noua cerere de scutire, desi legea nu prevede ce se intampla in cazul in care un petent a obtinut scutirea de la plata taxei judiciare de timbru, ci doar precizeaza care sunt actiunile sau cererile scutite de plata acestei taxe.
multumesc de raspunsuri !
asa banuiam si eu, ca scutirea de taxa de la fond nu duce automat la o scutire si in etapa de apel /recurs ...
in ceea ce priveste valoarea stabilita: acum aceasta este de aprox. 50 % din prima taxa (aproximativ !)
Ce pot face: sa ma imprumut, platesc, depun cerere scutire si astept sa recuperez banii ulterior, daca se aproba -- sau fac direct cererea de scutire, motivez si depun eventuale acte doveditoare -- toate pana la primul termen ? Ar putea instanta sa ma decada pt. ca nu am platit, cu toata cererea depusa ?? sau mi-o respinge / esaloneaza si imi da un nou termen pt. plata ?...
multumesc _
Faci cererea de scutire de taxa judiciara de timbru, dar depui si cererea de exercitare a caii de atac ca sa nu depasesti termenul de exercitare si apoi astepti sa vezi ce se hotaraste.
Neplata taxei judiciare de timbru duce la anularea cererii ca netimbrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru recurs intr-un dosar de fond judiciar se platesc taxe etc.? cristina/BZ cristina/BZ un cunoscut se intreaba daca la depunerea recursului sau pana la termen nu trebuie sa plateasca taxa la trezorerie si timbru judiciar.daca da si nu o face ce ... (vezi toată discuția)
Recurs- taxa timbru judiciar bryan bryan Ma puteti ajuta cu valoarea? taxei de timbru judiciar ,pentru Recurs impotriva unei sentintei prin care s-a respins angajarea raspunderii patrimoniale a ... (vezi toată discuția)
Proprietarul care face recurs (in contradictoriu cu asociatia de proprietari) este obligat sa plateasca taxa de timbru? eliasav eliasav In prima instanta, la actiunea deschisa la judecatorie, instanta a dat castig de cauza reclamantei - asociatia de proprietari. Proprietarul (paratul) ... (vezi toată discuția)