avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită intoarcerea executarii
Discuție deschisă în Executare silită

intoarcerea executarii

Creditorul (banca) executa un debitor pt. neplata ratelor, executare finalizata cu vanzare la licitatie publica a imobilului.(imobil +teren).
Adjutecatarul (de buna credinta) inscrie dreptul de proprietate in CF in noiembrie 2008.
Debitorul promoveaza o contestatie la Titlu, instanta admite actiunea , constata nulitatea absoluta a Titlului de executare si dispune intoarcerea executarii.
Este opozabila aceasta hotarare adjudecatarului?
In situatia data (adjudecatarul de buna credinta) se mai poate face intoarcerea executarii in natura?
Mentionez ca sunt pentru adjudecatar.
Multumesc #-o
Cel mai recent răspuns: Av. Emil-Mihail Tatu , Avocat 08:46, 9 August 2010
Interesant subiect. O intrebare ar fi de pus. instanta a dispus si repunerea in situatia anterioara?

Totusi, 404^1 si urmatoarele reglementeaza doar partial problematica intoarcerii executarii silite, in sensul ca textual, se refera in principal la situatia bunurilor mobile, situatie in care, cu trimitere la 449 defineste ca fiind inadmisibila o actiune orice cerere de desfiintare a vanzarii impotriva tertului, acest text reprezentand in fapt o exceptie de la resoluto iure dantis, resolvitur jus accipiens.

Prin faptul ca nu precizeaza expres efectele intoarcerii executarii si repunerii in situatia anterioara cu privire la bunurile imobile, din punctul meu de vedere, prin interpretare per a contrario, daca pentru bunurile mobile nu se aplica principiul de mai sus, pentru cele imobile se aplica, ipoteza in care este admisibila o actiune de desfiintare a actului de adjudecare, avand ca temei 404^1 si efectul intoarcerii executarii silite.
Da, instanta a dispus intoarcerea executarii, intrucat se ceruse ca in cazul in care se constata nulitatea Titlului sa se dispuna si intoarcerea executarii.
Intrebarea era daca a dispus repunerea in situatia anterioara. Intoarcerea executarii putea sa o dispuna si fara sa mentioneze si modalitatea de realizare a intoarcerii executarii. De aceea am intrebat daca a dispus "repunerea in situatia anterioara prin...".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta vanzare-cumparare giglesionut giglesionut am mostenit de la tatal meu un teren pentru care acesta incheiase antecontract de vanzare-cumparare anterior cu un tert. cumparatorul a obtinut hotarare ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea executarii aspara aspara Care sunt motivele pentru care s-ar putea solicita intoarcerea executarii ? (vezi toată discuția)
Executarea sentintei desepe01 desepe01 Doresc sa aflu, daca asupra unei sentinta irevocabile, prin care am castigat niste drepturi salariale, care au si fost platite deja de ordonatorul principal ... (vezi toată discuția)