avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accesul vecinului pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accesul vecinului pe terenul meu

Problema noastra este putin mai delicata: vecinul din fata casei doreste sa intre fara voia noastra pe proprietatea noastra cu scopul de a-si consolida cladirea. In acest sens a apelat la o ordonanta presidentiala spunand ca e urgenta extrema, desi cladirea lu se afla in acest stadiu de cand a cumparat-o, adica de vreo 7 ani. Acum si-a mansardat casa, aflata exact pe linia dintre cele doua proprietati si si-a dat seama ca fundatia lui nu face fata la acest efort. Asadar a aparut urgenta extrema de a-si consolida fundatia. Motivele pentru care nu dorim sub nicio forma patrunderea lui in curtea noastra sunt urmatoarele:
- de 7 ani nu a facut nicio lucrare de intretinere a gardului dinspre proprietatea lui din neglijenta si nepasare, desi e spre fata curtii noastre si arata foarte rau
- in urma cu cativa ani, vreo 4 a ridicat tot pe linia dintre proprietati o asa numita cladire care mai degraba aduce a grajd, cu niste lemne mai mult rupte si colorate foarte frumos in negru catre curtea noastra, cladire care are o placa de pe care toata apa de ploaie cade la noi in curte
- cu aceeasi ocazie si-a facut omul si vreo 2 geamuri catre curtea noastra cu care n-am fost de acord si cu foaret mare scandal le-a acoperit
- in urma cu 2 saptamani, cand si-a inceput mansardarea a fost neglijent si a distrus o parte din terasa noastra (din policarbonat) pe care nu ne-a platit-o nici in ziua de azi
- la noua mansarda si-a facut acoperis in doua ape cu curgere catre noi, desi cred ca nu avea voie
Atunci va intreb cum oare ma poate cineva obliga (chiar si cu ordonanta presidentiala) sa-l las la mine in curte? Am facut intampinare la ordonanta si nu ma las oricum ca e neserios, arogant (deoarece lucreaza dansul la primarie la serviciul urbanism) si nu are nici cel mai mic respect pentru proprietatea noastra. Am vreo sansa sa nu-i permit accesul in curte?
Cel mai recent răspuns: adiclau , utilizator 21:52, 26 August 2010
Daca exista ordonanta presedintiala care ii permite accesul pe terenul dumneavoastra, nu aveti ce sa ii faceti. Totusi ordonanta presedintiala este o masura vremelnica pentru cazuri exceptionale. Trebuie citit mai bine continutul hotararii. V-asi recomanda insa sa va apucati sa strangeti probe impotriva sa pentru eventualele pagube pe care vi le produce cu aceasta consolidare, martori, acte, expetize extrajudiciare, etc pentru a promova ulterior o actiune in pretentii.
Este posibil, in functie de conditiile concrete, ca Judecatorul sa fi avut probe admisibile, pertinente si concludente care l-au condus la hotararea in speta.
Consolidarea unei case poate motiva o astfel de hotarare.
Pentru aspectele descrise, care incalca unele acte normative in vigoare, puteti sesiza Primaria teritoriala si Inspectoratul de Stat in Constructii teritorial.
Inca nu a fost pronuntata hatararea in legatura cu cererea lui dar am facut intampinare contestand regimul de urgenta. Ati putea sa-mi spuneti daca avea voie sa-si faca acoperis in doua ape, casa lui fiind pe linia de demarcatie dintre proprietati (din acte are cam 20 cm)? Putea sa inceapa mansardarea cand intre case sunt exact 5 metri, fara sa ne intrebe, desi afecteaza lumina din casa mea care are geamuri catre curte? Oricum nu-l las in curte, asta e clar, poate veni cu orice hartie doreste, atata timp cat nu-mi plateste terasa afectata. Nu ma poate obliga absolut nimeni. Atata timp cat face uz si abuz de pozitia pe care o are la primarie nu-i permit sa-mi intre in curte. Ne-a amenintat ca "ne amendeaza direct" conform legii...ca nu avem proiect pentru terasa pe care el a stricat-o. Am apelat la un avocat care ne-a precizat ca atata timp cat nu are fundatie de beton nu trebuie nici un proiect si nu ne poate amenda. Nu-l mai suport pe acest ingamfat, nu-i suport pe nici unii care se cred mai presus decat altii si mai presus de lege. Sunt foarte pornita acum si merg pana in panzele albe pentru dreptatea mea. Cand isi rezolva apele si imi reface terasa il las ca oricum nu-mi place ce vad zidul acesta netencuit in fata ochilor zilnic, dar pana atunci sub nici o forma si cu nici o ordonanta.
O simpla intampinare nu este de ajuns. Daca ordonanta presedintiala s/a dat cu citarea partilor, ceea ce cred ca s-a intamplat, ar trebui sa angajati un avocat sa va sustina cauza. Referitor la intrebarea daca poate sa isi faca acoperis in doua ape, raspunsul este da, atata timp cat apa de pe acest acoperis se scurge prin burlane pe terenul sau.
S-a pronuntat judecatoarea in legatura cu cererea vecinului si nu i-a aprobat hotararea presedintiala de a intra la noi in curte pentru a-si aranja spatele locuintei. Acum ne-a trimis pe cap si pe colegul dansului ( al vecinului) de birou de la primarie prin care ne ameninta cu amenda de 10 milioane pentru ca nu avem autorizatie de constructie la terasa pe care a distrus-o cand si-a demolat casa. Intrebarea mea este: am nevoie de autorizatie la o terasa care e construita pe 4 picioare de lemn? Nu are fundatie de beton, poate fi demontata in 3 ore. Avocatul nostru zice ca nu avem nevoie de autorizatie la constructie fara fundatie sau postament de beton, domnul care a fost azi (cel de la primarie) zice ca legea e interpretabila si ca ma poate amenda. Care este adevarul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie nicole852107 nicole852107 buna ziua,vreau sa repar o cladire si sa-i schimb destinatia,este vorba de un grajd.vreau sa-l repar,si sa-l mansardez.in aceasta,sa fac o ... (vezi toată discuția)
Mansarda, fara acord. csalexandru csalexandru Buna ziua, Ma aflu intro situatie foarte proasta, mai exact am achizitionat o proprietate in 2017 de la Popescu Ion. Popescu Ion a cumparato si el la ... (vezi toată discuția)
Autorizatie ilegala alicexxv alicexxv Problema mea este urmatoarea: in spatele casei mele care este pe hotar si are un singur nivel se construieste un bloc pe calcan care nu respecta normele ... (vezi toată discuția)