avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitutea si superficia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitutea si superficia

De 26 de ani, sunt in posesia unui apartament dintr-o casa nationalizata impreuna cu alti 4 vecini, in aceeasi situatie: pana in 1999, in calitate de chiriasi, ia d atunci am cumparat, in baza legii 112. Casa are cca 1200 mp de teren care era al primariei si noi plateam o chirie simbolica. In 2009, fostului proprietar i-a fost retrocedat tot terenul, inclusiv cel de sub casa. Acesta ne solicita o hirie lunara atat pentru superficiecat si pentru servitute. Mai mult, nu ne da acordul sa facem cadastrul apartamntelor noastre in scopul vanzarii.Primaria si institutiile ei nu mai pot face nimic deoaece este proprietate privata.Cum pot sa obtin dreptul de servitute, concret, o hartie pe care sa o prezint la Cadastru pentru a-mi intabula apartamentul? ce actiuni trebuie sa fac,concret?
Cel mai recent răspuns: Sirbu Cristina , Avocat 10:13, 10 August 2010
In Codul Civil scrie ca o servitute de genul acesta se obtine prin titlu.Ce inseamna asta si care ste calea? In alta ordine de idei, am citit ca exista servitute pentru imobil (urbana) , drept pentru care eu i-am solicitat propietarului terenului sa faca un contract cu mine, dar el ma conditioneaza de semnaturile celorlalti din casa.Din nefericire, ceilalti nu vor sa plateasca, iar eu nu pot sa fac cadastrul...
titlu poate sa fie si o hotarare judec prin care s-a instituit servitutea asupra fondului.trebuie sa stiti ca daca proprietarul terenului nu doreste pe cale amiabila nu aveti alta solutie decat sa-l dati in judecata
Va multumesc mult.Uzucapiunea se poate obtine prin actiune in constatare? Pentru ca unul dinre vecini, propietar in baza legii 112, a avut in posesie apartamentul luipeste 30 de ani, implit si servitutea si ne gandeam ca el ar putea obtine ervittea penru intregul imobil.
nu sunt incidente in cazul dvs conditiile legale pt a uzucapa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie sau alta posibilitate ? ernut ernut Buna ziua. Am o intrbare legata de posibilitatea apararii dreptului de propietate sau a accesului la acesta. Situatia este urmatoarea... proprietar pe un teren ... (vezi toată discuția)
Act cadastral modeximes modeximes Buna ziua! Doresc sa vand casa pe care o am de la parinti (decedati), eu fiind unic mostenitor si pentru care detin titlu de proprietate. Casa nu are cadastru. ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute ciprian2179 ciprian2179 Buna ziua!Vreau sa vand o casa (plus teren) si as vrea sa stiu de ce alte acte am nevoie fata de cele normale,avand in vedere ca accesul la casa se face ... (vezi toată discuția)