avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale inactivitatea firmei
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

inactivitatea firmei

Ce se intampla cu o societate comerciala care a fost declarata inactiva? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciolca , Consultant resurse umane 06:42, 8 August 2010
Este o informatie buna. Merita incercat. Multumesc!
Dupa cum formulati dvs. intrebarea , deduc ca este vorba de o firma care a fost declarata inactiva fiscal, si nu este o firma inactiva in sensul suspendarii activitatii ( max. 3 ani ,Legea 31/1990 rep).

Declararea inactivitatii fiscale (ART.78 DIN og 92/2003) a unei societati comerciale are consecinte MAJORE in privinta cazierului fiscal al firmei dar si al reprezentantilor legali, asta insemana ca se va inscrie inactivitatea firmei ca si fapta in cazierul fiscal al firmei dar si in cazierul fiscal al administratorului.

Art.2 din OG 75/2001
În cazierul fiscal se ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară, denumiţi în continuare contribuabili

Stergerea faptelor din cazierul fiscal al persoanei fizice se face numai dupa 5 ani de la savarsirea faptei sau in caz de deces . (asa prevede art.7 din OG 75/2001)
Art. 7
(1)Contribuabilii care au înscrise date în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă se află în următoarele situaţii:
a)faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt sancţionate de lege;
b)a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească;
c)nu au mai săvârşit fapte de natura celor prevăzute la art. 2 într-o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a actului prin care au fost sancţionate aceste fapte;
d)decesul, respectiv radierea contribuabilului.


Joi 5 august 2010 a fost publicat in MO Ordinul ANAF 2258/2010 privind modificarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi.

La art.78, alin.(5) din CPF (og 92/2003 rep.) se prevede:
"(5) Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică sunt declaraţi inactivi şi le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) şi (12) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
a) nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat."


DE RETINUT:
Chiar daca se inlatura cauzele care au dus la inactivitatea firmei si aceasta se declara activa fiscal, sau chiar daca firma se radiaza, fapta ramane inscrisa in cazierul fiscal al administratorului timp de 5 ani.

CONSECINTELE INSCRIERII UNEI FAPTE IN CAZIERUL FISCAL al unei persoane fizice (art.8, OG 75/2001):
(1)Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:
a)la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi;
b)la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora;
c)la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi;
d)la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari;
e)la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi şi acţionari.


CONCLUZIE:

Cei care suspenda activitatile unor SRL-uri vor trebui sa depuna declaratiile ( sau sa ceara regim derogatoriu) si situatiile financiare si pe perioada suspendarii activitatii altfel firma devine inactiva fiscal cu consecintele de mai sus.

INACTIVITATEA fiscala este un lucru foarte serios datorita consecintelor pe care le are asupra persoanei fizice (administrator) careia i se intocmeste cazier fiscal !
Cip200, spune: Nedepunerea bilantului la ONRC atrage, uneori, inchiderea firmei fara costuri.

Fata de aceasta afirmatie, cu colegialitate, atrag atentia ca s'ar putea sa aveti costuri mai mari din declararea firmei ca si inactiva fiscal pentru nedepunerea bilantului, decat ceea ce castigati daca ORC va solicita in instanta dizolvarea ca urmare a nedepunerii bilantului.

NU exista nici o cale sa desfintati o firma fara sa parcurgeti procedura legala data de Legea 31/1990 rep. Calea aceea cu dizolvarea si radierea firmelor de catre ORC ca urmare a nedepunerii bilantului, a trecut, ea se va face dar cu consecinta inscrierii faptei in cazierul fiscal al administratorului.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate oanalumi oanalumi Am un SRL din 2005, care nu a functionat decat o luna. Din 2008, de prin august, nu am mai depus balantele si bilanturile, care de altfel erau pe 0, (nu am ... (vezi toată discuția)
Nedepunere declaratii societate suspendata peridot peridot Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ce priveste situatia de mai jos. Am o societate infiintata in aug 2006 pe care nu am desfasurat nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Societati suspendate. societati inactive. societati in regim derogatoriu. Magda Staicu Magda Staicu Stimati colegi, Va propun sa incercam o punere in ordine a celor trei situatii , pentru ca din cite am observat , situatia creata de og 34 in ce priveste ... (vezi toată discuția)