avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum poate fi \"pedepsit\" un abuz de drept?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum poate fi "pedepsit" un abuz de drept?

Un proces pentru recuperarea unui prejudiciu constand in chirie restanta, penalitati de intarziere la plata chiriei precum si lipsa de folosinta a spatiului sta de 10 ani pe rolul instantelor si probabil va mai sta Dzeu stie cat.
Totul se datoreaza partii adverse care incearca sa traga de timp prin diverse stramutari ale cauzei.
Cum poate fi "pedepsit" acest abuz de drept si ce ar trebui facut pentru ca sa se solutioneze odata aceasta cauza?
Cel mai recent răspuns: iuliana26 , utilizator 13:19, 7 August 2010
dosarul se judeca inca pe fond?
Buna ziua !
Privitor la sanctionarea abuzului de drept, exista mai multe preveri relevante ale Codului de procedura civila.
Astfel, dispozitia de principiu este inscrisa in art. 723 alin. 2 care prevede ca partea care foloseste drepturile procedurale in chip abuziv raspunde pentru pagubele pricinuite. Asadar, partea care a suferit prejudiciul are dreptul de a fi despagubita (aplicandu-se regulile de la raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie).
Despagubirile se pot solicita si pe calea unui proces separat.
In cazul dvs. eventuala actiune pe care ati formula-o ar avea doua obiecte: obligarea pârâtului la plata contravalorii pagubelor pricinuite reclamantei prin lipsirea acesteia de folosinţa asupra bunului şi prin abuzurile de drept săvârşite.
Alte dispozitii referitoare la abuzul de drept procesual se mai regasesc la art. 108 indice 1, 2 si 3 care sanctioneaza cu amenda judiciara faptele de a amana judecata sau a exercita alte acte cu rea-credinta, s.a.
Privitor la ceea ce se poate face pentru solutionarea procesului aflat pe fondul cauzei, asta tine de mai multe elemente, printre care cererile avocatului, prestatia instantei, s.a.
Subiectul este complex si ar fi foarte mult de discutat... sper insa ca am raspuns la obiect.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
Valentin Geapana, Avocat
Da.Inca se judeca pe fond.
iuliana26 a scris:

Un proces ... sta de 10 ani pe rolul instantelor si probabil va mai sta Dzeu stie cat.
Totul se datoreaza partii adverse care incearca sa traga de timp prin diverse stramutari ale cauzei.

Cum sa fie cauzata intarzierea judecarii vreme de 10 ani de catre partea adversa ? Sunt avocat si exista o vorba "nu e avocat ala care nu stie cum sa amane judecata la un termen de judecata" insa cam asta e tot ceea ce tine de abilitatea avocateasca, un termen, atat. Tergiversarea vreme de 10 a a aceleiasi cauze tine de judecatori nu de partea adversa, de avocatul partii adverse ori de ... de ce doriti d-voastra.
Insa poate ca discutam despre lucruri diferite, adica d-voastra ziceti ca exista o judecata de 10 ani si de fapt sunt mai multe procese avand aceeasi cauza.
Reaua credinta in exercitarea drepturilor procesuale da dreptul la o actiune in despagubiri

Art. 723. - (1) Drepturile procedurale trebuie exercitate cu bună-credinţă şi potrivit scopului în vederea căruia au fost recunoscute de lege.
(2) Partea care foloseşte aceste drepturi în chip abuziv răspunde pentru pagubele pricinuite.

insa distinctia intre exercitarea cu rea credinta a drepturilor procesuale si liberul acces la justitie este uneori dificil de facut, elementul de distinctie fiind scopul mediat al actiunii, scop care de cele mai multe ori e dificil de aflat si aproape imposibil de probat.
Da aveti dreptate in ceea ce spuneti despre natura problemei, poate ca e vba de judecatori.In ceea ce priveste problema expusa de mine este vba despre un singur proces si nu de mai multe cauze.

Alte discuții în legătură

Care sunt instantele romanesti care pot fi sesizate in privinta tergiversarii unui proces? iuliana26 iuliana26 Am un proces pe rol de mai mult timp si as dori sa sesizez instanta ca partea adversa tergiverseaza solutionarea lui. Cui ma pot adresa? (vezi toată discuția)
Cum pot fi atacati judecatorii care dau sentinte partinitoare? Ecaterinaa Ecaterinaa Buna, Cum pot eu ca cetatean judecat, sa protestez impotriva unei sentinte, data in ultima cale de atac, - cand motivatia primita e partinitoare (adica ... (vezi toată discuția)
Nelamurire! razvandicu razvandicu Am o dilema si nu stiu cum sa procedez!Avocatul meu a facut cerere de stramutare a unui litigiu de munca eu fiind reclamant,acum 4 luni de zile!Intre timp mam ... (vezi toată discuția)