avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situaþia juridica a unui imobli care era ipotecat la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situaþia juridica a unui imobli care era ipotecat la data naþionalizãrii

Un imobil cumpărat în 1938 ,ipotecat în 1939 pentru un împrumut pe 30 de ani (ultima rată în 1969) de la Creditul Funciar Urban Bucureşti şi al cărui proprietar, la dat naţionalizării conform Decretului 92/1950, nu rambursase nici măcar un sfert din datoria respectivă poate fi revendicat de moştenitorul fostului proprietar? Dacă da, care este temeiul legal şi procedura pentru a solicita restituirea şi punerea în posesia imobilului respectiv?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 23:15, 6 August 2010
S-a putut...acum este prea tarziu...termenul pentru inceperea procedurilor de revendicare asa cum a fost prevazut de legea 10/2001 a expirat si mai trebuie luat in calcul si Decizia 33/2008 a ICCJ cu privire la legea mentionata mai sus privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989.
Vă mulţumesc mult pentru răspuns, dar doresc să concretizez puţin speţa. Este vorba de un proces intentat celor 6 familii din imobilul respectiv care au cumpărat cu bună-credinţă apartamentele în care domiciliau de aproximativ 30-40 de ani de către fiul proprietarului care a ipotecat imobilul. După aproximativ 10 ani de procese, câştigate de noi, cumpărătorii, ajunşi la Curtea Supremă, ICCJ ne-a anulat contractele de vânzare cumpărare şi a obligat, prin aceiaşi hotărâre definitivă şi irevocabilă, Primăria şi ICRAL-Herăstrău să restituie imobilul. Despre ipoteca şi sarcinile ce grevau imobilul respectiv am aflat ulterior epuizării tuturor căilor noastre de atac. Ce şanse avem pentru a dovedi în instanţă reaua-credinţă a celui care a revendicat ceva ce era ipotecat pentru un împrumut făcut la Creditul Funciar Urban Bucureşti, instituţie bancară dizolvată în 1948 pentru a fi trecută la BNR?
Dl. avocat Costas v-a precizat corect ceea ce incercati sa convingeti...dupa!? Ati venit cu precizari dupa depasirea termenului prevazut de textul de lege invocat!
Fără a vă supăra pentru insistenţa mea, vreau să vă întreb următorul lucru::omiterea intenţionată a unei realităţi probată cu documente în posesia în posesia cărora am intrat recent şi care pot dovedi acest aspect nu este pedepsită de legile româneşti? Oare nu acesta este motivul pentru care moştenitorul nu a fost pus încă în posesie deşi hotârârea def. şi irev. datează din 2006?
Doamna Marta, traim intr-o Romanie ireala! Daca afirm acest lucru, ma gandesc la functia PRESDENTIEI, pe care eu o respect asa cum o cunosc din CONSTITUTIA ROMANIEI, republicata, care este ocupata de acest om pe care-l cheama Traian Basescu, in ultimul mandat! In rest, va doresc multa sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 112/1995 Marta Tot Marta Tot Bună seara! Am cumpărat un apartament în imobilul în care am locuit încă din 1985, în baza Legii 112/1995. Actul de vânzare cumpărare s-a încheiat ... (vezi toată discuția)
Statul, prin reprezentantul sãu icra-lul avea dreptul sã vândã 6 apartamente dintr-un imobil care la data naþionalizãrii era ipotecat? Marta Tot Marta Tot ICRAL-Herăstrău avea voie să vândă chiriaşilor (este vorba de 6 familii din 6 apartamente), în baza Legii 112/1995, locuinţele respective în ... (vezi toată discuția)
Cine a radiat ipoteca? Marta Tot Marta Tot Dacă eu revendic un imobil naţionalizat care în cartea funciară are trecută o ipotecă pentru un împrumut la o bancă naţionalizată în 1948 şi ... (vezi toată discuția)