avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obtinere adeverinta vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obtinere adeverinta vechime

Buna seara! Am lucrat la o firma pana la data de 16.12.2009 inclusiv, dupa care a trebuit sa plec timp de 6 luni din tara. La sfarsitul lunii iulie am luat legatura cu firma la care am lucrat in ideea de a-mi ridica carnetul de munca/adeverinta de vechime. De atunci, ma tot duc cu vorba: ba ca nu se mai fac carnete de munca (eu nu am mai avut carnet de munca pana sa ma angajez la ei), ba ca nu am copie dupa diploma de studii, ba ca persoana de la ITM care se ocupa cu eliberarea adeverintei este in concediu... Ce pot face? Ce cale legala exista ca sa-i determin sa-mi elibereze adeverinta de vechime si nota de lichidare? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 7 August 2010
Buna seara!
Speta dumneavoastra este delicata.
Privitor la carnetul de munca, cei de la personal ar trebui sa cunoasca faptul ca inca nu a fost abrogat Decretul 92/1976 privind carnetul de munca.
Pe de alta parte de aproximativ 4 ani, se incearca renuntarea la aceste inscrisuri care sa ateste vechimea in munca, intrucat dupa aparitia legii nr. 19/2000, angajatorii au obligatia de a depune lunar la casele teritoriale de pensii declaratiile nominale privind evidenta asiguratilor.

Prin urmare toata perioada dumneavoastra de stagiu, realizata la acest angajator, precum si veniturile pentru care s-a constituit si virat contributia de asigurari sociale, este contabilizata - stocata la casa teritoriala de pensii.
O adeverinta de vechime nu inteleg de ce este necesar sa va elibereze cei de la ITM, chiar daca unitatea angajatoare este una dintre cele care nu-si pastreaza singura carnetele de munca.

O adeverita de vechime poate fi tehnoredactata de cei de la serviciul personal si nu trebuie decat sa consemneze ca @se adevereste prin prezenta ca X a fost angajata noastra in perioada @.

Pe de alta parte sa stiti ca au pe undeva si ei dreptate, carnete de munca nu se mai gaseau cu vreo 3 ani in urma, intrucat abrogarea Decretului mai sus amintit si renuntarea la carnetele de munca se dorea inca de atunci, insa procesul de preluare a datelor din carnete intocmite pana la 1 aprilie 2001, a durat foarte mult. Astfel s-a amanat pentru 1 ianuarie 2011, abrogarea Decretului 92/1976.#-o:wassat:

Pentru linistea dumneavoastra, va sfatuiesc sa mergeti la casa teritoriala de pensii care functioneaza in raza angajatorui si unde acesta a depus declaratiile nominale despre care vorbeam anterior si sa solicitati o adeverinta de certificare a stagiului de cotizare.
Acolo veti putea verifica toate spectele ce va privesc: perioada declarata, sume pentru care s-au platit contributiile.
O seara buna!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
florisiris, utilizator
veronica.mircea a scris:

Buna seara! Am lucrat la o firma pana la data de 16.12.2009 inclusiv, dupa care a trebuit sa plec timp de 6 luni din tara. La sfarsitul lunii iulie am luat legatura cu firma la care am lucrat in ideea de a-mi ridica carnetul de munca/adeverinta de vechime. De atunci, ma tot duc cu vorba: ba ca nu se mai fac carnete de munca (eu nu am mai avut carnet de munca pana sa ma angajez la ei), ba ca nu am copie dupa diploma de studii, ba ca persoana de la ITM care se ocupa cu eliberarea adeverintei este in concediu... Ce pot face? Ce cale legala exista ca sa-i determin sa-mi elibereze adeverinta de vechime si nota de lichidare? Va multumesc!

Depuneti o sesizare la ITM , in aceasta privinta ... chiar daca inspectorul ITM este in concediu cineva ii tine locul si se poate elibera avederinta de vechime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carnet munca ne-creat de catre angajator. emiliapana emiliapana Buna ziua, Lucrez din 2007, acesta fiind primul meu job. Angajatorul mi-a comunicat recent ca nu a intocmit un carnet de munca pe numele meu. Este corect? ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca Fatima_Miriam Fatima_Miriam Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la cartile de munca. Stiu ca din data de 1.01.2011 au fost inlocuite cu cartile electronice, ... (vezi toată discuția)
Se mai elibereaza carte de munca sau nu? florinsadova florinsadova O persoana student doreste sa se angajeze pe perioada vacantei de vara. Angajatorul i-a spus ca nu se mai elibereaza carti de munca.Este adevarat? (vezi toată discuția)