avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare sulta

Buna ziua,

As vrea sa cer un sfat in legatura cu o urmatoarea problema.

Am mostenit in urma decesului tatalui un apartament, in anul 1997. Apartamentul a fost atribuit prin hotarare judecatoreasca, in urma unui proces cu cea de-a doua sotie a tatalui meu. Procesul a fost judecat in lipsa, pentru ca persoana respectiva a plecat imediat dupa decesul tatalui in Australia.

Instanta m-a declarat mostenitor si m-a obligat la plata unei sulte de aprox 13 milioane de lei. Aceasta sulta a fost platita prin depunerea banilor la CEC si ridicarea lor de tatal persoanei din Australia. Din pacate, avem doar o copie dupa recipisa de consemnare si un proces verbal de mana.

Anii au trecut. Nu avem nicio posibilitate de a contacta persoana in cauza sau pe tatal ei, pentru ca nu cunoastem nicio adresa.

Ce posibilitati de rezolvare ar fi pentru inscrierea imobilului in Cartea Funciara?
Mentionez ca am luat legatura cu un avocat, care a sugerat o actiune in instanta, dar costurile totale depasesc 3500 ron + timp de asteptare peste 6 luni.

As prefera sa platesc din nou sulta, cu oferta de plata reala prin executor judecatoresc, dar, din pacate, Cartea Funciara nu mai accepta aceasta varianta. Mi s-a spus ca e necesara o actiune in constatare. Ce ar presupune aceasta (costuri + timp)?

Din pacate, niciun avocat cu care m-am consultat nu mi-a putut oferi un raspuns clar.

Va multumesc.





Cel mai recent răspuns: dreamtheater , utilizator 19:41, 9 August 2010
Din punctul meu de vedere consider ca era de ajuns sa faceti dovada faptului ca ati achitat sulta prin depunerea banilor la CEC .
O varianta ar fi sa depuneti dovezile pe care le aveti ca ati platit sulta si ca a fost ridicata de o perosoana abilitata de la CEC, si daca nu le aveti solicitati CEC-ului aceste dovezi in copii legalitate, le depuneti la C.F. impreuna cu hotararea judecatoreasca si cadastrul , iar acestia se vor pronunta prin INCHEIERE.
Daca va respinge cererea atunci formulati plangere impotriva incheierii de C,F, prin care ii obligati sa dispuna inscrierea in CF a imobilului.
Consider o tampenie sa mai formulati o alta actiune in constatare..., ce sa constate instanta , ca lea=ti platit sulta?....asta se poate face simplu prin dovada inscrisului emanat de la CEC unde ati consemnat banii...
Poate ar fi o problema cu faptul ca din inscrisurile pe care le detineti nu rezulta clar ce reprezinta acea suma...asta chiar ar fi o problema....
Daca repetati plata sultei, va recomand sa specificati clar ce reprezinta suma platita si ce doasar s-a dispus si potrivit carei hotarari judecatoresti pronuntata de catre cine.....
Succes!
Va multumesc pentru raspuns.

Noi avem doar o copie xerox, nelegalizata, dupa recipisa de consemnare de la CEC. Acolo este specificat ce reprezinta suma si numarul de dosar.

Am solicitat CEC-ului dovezi in copii legalizate. Dupa 45 de zile de asteptare ni s-a raspuns ca, conform legii, CEC-ul pastreaza doar 10 ani in arhiva acest tip de documente - deci nu au cum sa ne ajute.

Oricum, chiar daca am fi obtinut aceste documente ar fi fost inutil.

La Cartea Funciara ni s-a spus clar ca singurele modalitati prin care se poate radia sulta sunt:

1. Declaratie autentica de la persoana respectiva ca a primit suma.

2. O hotarare judecatoreasca.

In rest, mi s-a spus textual ca pot avea si dovada video cu persoana in timp ce-i dadeam banii - inutil.

pe baza raspunsului de la CEC (ca nu mai au arhiva respectiva) si cu copia pe care o detineti dvs incercati o cerere pt eliberarea unei copii legalizate si la Arhivele Nationale. Ma gandesc ca CEC nu putea distruge pur si simplu acele documente...macar cotoarele carnetelor din care taiau chitantele trebuiau predate arhivelor nationale. Am in vedere L 16/1996 a Arhivelor Nationale. poate aveti noroc si gasiti acolo.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Deci hotararea judecatoreasca ar merge rapid daca ar avea ca obiect contestatia impotriva refuzului cartii funciare de a radia sulta.
Nu aveti nimic de pierdut,incercati. Eu consider ca este cea mai simpla metoda.
Succes!

Alte discuții în legătură

Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol cristian1963 cristian1963 Cum pot sa vand un teren agricol dobandit in urma unei succesiuni facuta prin judecatorie? Mentionez ca, prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva ... (vezi toată discuția)
Cum se poate iesi din indiviziune ? loanabelciu loanabelciu Buna ziua, Am in comun cu fostul sot un apartament si as vrea ca dupa procesul de partaj sa raman cu apartamentul si sa-i platesc o sulta stabilita de ... (vezi toată discuția)