avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari la plata intretinerii

Buna ziua,

se mai calculeaza penalizari aferente cotelor de intretinere neincasate?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:04, 15 August 2010
Potrivit art.40 din Legea 237 privind asociatiile de proprietari acestea pot stabili penalitati pentryu restante, dar nu mai mari de o,2% pew zi de intirziere fara ca penalitatile sa depaseasca suma restanta
Legea este 230/2007, dar utilizatorul stie ce intreaba....:)
Deci:
Conform legii 175/2010 cu modificari la legea 230/2007 se prevede ca sunt scutite de penalizare acele restante care se platesc in termen de 1 an intre 20.07.2010 - 20.07.2011, cu conditia sa se poata demonstra de catre proprietar ca are un venit mai mic de 1000 lei / membru de familie / luna.

Atentie, insa!
Nu au aparut norme de aplicare si de pe acum multi presedinti si administratori interpreteaza legea ca facand referire numai la restantele facute in aceasta perioada.....ceea ce, dupa parerea mea deturneaza rostul adevarat al legii...si anume de a ajuta persoanele defavorizate sa-si rezolve problema restantelor in asociatii fara a mai fi ingreunati de penalizari....in fine!.....
Pe de alta parte verificarea veniturilor ar reveni asociatiilor care nu au instrumente specifice s-o faca, asa incat presedintii si administratorii vor tergiversa aplicarea legii.....

Legea exista si cine a lansat-o ar fi facut bine sa ataseze si niscai norme de aplicare si sa nu mai lase la indemana nespecialistilor (administratori si presedinti de asociatii) interpretarea ei.
A intrat in vigoare legea privind scutirea de la plata penalitatilor la intretinere generate de suma restanta a proprietarilor care isi achita integral cotele de contributie in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii. Aceste prevederi se vor aplica familiilor al caror venit net lunar pe membru de familie, respectiv al unei persoane singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
Potrivit legii, prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
Legea mai prevede ca sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform acestei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.
Initiativa legislativa a intrat in vigoare in data de 23 iulie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
La prima vedere, patru sunt marile problemele de interpretare a legii:

1. Pentru ce datorii este vorba?
Pentru datorii care survin dupa intrarea in vigoare a legii sau pentru datorii acumulate inainte de aparitia acestei legi.
Asa cum spunea si dna. Elga sensul legii este pentru a-i ajuta pe cei din categoriile defavorizate.

2. Aceasta lege are caracter permanent sau e una "sezoniera"?
Art. II spune: "Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza".
Se poate interpreta ca restantierii cu venituri sub 1000 de lei care acumuleaza datorii dupa data de 23 iulie 2011 nu mai beneficiaza de aceste prevederi. De aceea am si subliniat acele fragmente.

3. Administratorii aplica in continuare penalitati?
Administratrii vor calcula in conrinuare aceste penalitati, le vor afisa in lista insa nu le vor percepe, decat dupa expirarea celor 12 luni prevazute de lege.

4. Cine verifica veniturile proprietarilor?
Nu vad cum ar cadea in sarcina Administratiei sau a conducerii asociatiilor verificarea acestore venituri. Ma tem ca totul se va rezuma la celebra "declaratie pe propria raspundere" si atunci sa te tii ce o sa iasa.
Avem o problema cu AQUABIS Bistrita, pentru o localitate de la munte careia ii furnizeaza apa
Sunt pe scara 12 familii, 11 si-au platit/platesc in avans in 17 - 20 a luni factura emisa in 27 a lunii
Acum au venit cei din localitate la dispozitia Bistritei si pur si simplu au taiat apa, pa caldura aceasta

Restanta este 554 lei, banii adunati intr-o perioada de mai multi ani, penalitatii calculate de la luna la luna, partea proasta ca nu se vor putea recupera banii de la a 12 familie, desi au dat declaratie pe proprie raspundere ca vor plati
Locatarii sunt pensionari
Este adevarat, este restanta insa nu avem nici o putere sa ii facem sa plateasca.
11 familii sacrificate si care nu isi permit sa dea in judecata si nici resurse materiale sa faca donatii
Posibilitatea unui proces nu ar aduce absolut nici o rezolvare, s-ar castiga, dar ... tot nu vor plati
Cum am putea proceda, respectivii au consumat intr-o perioada de 4 ani aprox. 10 mc de apa, restanta fiind a fostului locatar cu care a facut schimb de apartamente
Ce solutii sugera-ti ?
D-ra de la AQUABIS a fost foarte dura, desigur ca au un comision din incasarea debitelor si mai trebuie sa platim sa ne redeschida apa, dupa ce vor avea incasati toti bani, dar ... 11 au platit !!!!!

Alta problema mai mult tehnica, cauta o explicatie
In perioada de vara apometrul principal al scarii este +/- 1 mc de apa comparativ cu suma de la apometrele din apartamente, in perioada de iarna noiembrie - aprilie cand nu se citeste apometrul (aburit) se roteste cu peste 100 mc, cititnd instructiunile unui nou apometru era specificata temperatura de 5 - 25 grade, cum am putea sa stim care este cauza?
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
lenupop, utilizator

Alte discuții în legătură

Pierderile de apa vladnicoleta vladnicoleta cum se repartizeaza legal pierderile de apa care rezulta din citirea ceasului de pe bransament si citirea apometrelor din apartamentele proprietarilor? (vezi toată discuția)
Ch intretinere incorecte nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa- mi spuneti unde pot depune o reclamatie pt urmatoarea speta 1, in vara trecuta in registram datorii la intretinere motiv pentru care ... (vezi toată discuția)
Cum s-ar incadra fapta administratorului? alyana alyana Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 ... (vezi toată discuția)