Dintr-un site de anunturi gratuite,am luat un nr. de telefon pt. a intreba de casa din anunt.Mi-am dat intilnire cu omul la adresa respectiva si acolo aflu ca el e agent imobiliar.Nu am incheiat cu el nici un contract pr. locatia respectiva,dar cum eu caut de mult locuinta,cu 3-4 luni in urma am avut cu el un astfel de contract,pt. alta locatie.Acum el pretinde 1,5% comision,dar nu a facut nimic pt. banii astia.Trebuia sa se ocupe de acte, de toate cele,sa descurce toate problemele,dar nu a facut nimic.Trebuie sa-l platesc sau nu?Multumesc
1. Argumente pentru plata agentului imobiliar:
- existenta unui contract de vizionare/ comision;
- inscrierea in anexa contractului si a celei de a doua locatii, cea achizitionata de dvs;
- la a doua intalnire (cea stabilita telefonic) nu aveati cum sa nu cunoasteti faptul ca persoana este agent imobiliar deoarece ati semnat in prealabil un contract cu acea persoana. Cu alte cuvinte ati acceptat situatia si ati continuat vizionarea ceea ce presupunea in mod automat si un anumit comision pentru cazul in care ati fi achizitionat casa;
- agentul nu si-a indeplinit obligatiile din contract pentru ca dvs ati "omis" sa il anuntati ca v-ati hotarat sa achizitionati casa;
- vanzatorul casei poate depune marturie ca la prima vizionare a casei v-ati prezentat impreuna cu agentul imobiliar iar agentul imobiliar este cel care a solicitat si a aranjat vizionarea.
2. Argumente pentru neplata agentului imobiliar:
- nu ati semnat in anexa contractului si pentru cea de a doua vizionare;
- agentul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu v-a ajutat la negocierea pretului, nu v-a prezentat situatia juridica a imobilului, nu v-a asistat la notariat, etc);
- comisionul de 1,5 % a fost stabilit numai pentru prima locatie. Pentru cea de adoua locatie ati convenit un comision, sa zicem, de 0,5 %;
- s.a.m.d.