avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala- victima majora, dar se afla in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala- victima majora, dar se afla in incapacitate de a face plangerea. Pot parintii sa depuna plangerea in locul victimei?

Buna ziua!
Daca victima unui accident rutier se afla momentan in incapacitate de a depune plangerea penala, pot parintii sa faca acest lucru in locul victimei?
Am mai scris zilele trecute despre acest subiect, doar ca intrebarea initiala era alta. Revenisem apoi cu aceasta intrebare, dar n-am mai primit raspuns. Imi cer scuze ca deschid un nou subiect, dar am nevoie de acest raspuns. Sunt doua saptamani de la accidentul rutier, starea de sanatate a nepotului meu (victima accidentului) este precara, nu poate vorbi, comunica oarecum doar prin semne si, din cate ne-au spus medicii, va sta in spital luni bune - nu stim care e prognosticul in privinta sanatatii ulterioare a victimei. Nepotul meu a implinit 18 ani in luna martie a acestui an; politistul care se ocupa de dosar le-a spus parintilor ca n-are sens sa depuna plangere penala, ca oricum intra automat in nulitate intrucat victima este majora si plangerea va trebui sa fie depusa de catre acesta. Stiu ca plangerea penala se depune in 60 de zile de la data accidentului (in cazul de fata). In cazul in care starea de sanatate a victimei nu se imbunatateste in acest interval si acesta nu este capabil sa depuna plangerea, care e procedura? In acest moment plangerea poate fi depusa de catre parinti sau ce trebuie sa facem?
Multumesc anticipat.
Cu acte medicale de la spital ar trebui sa va ocupati de procurarea certificatului medico-legal in care se vor preciza numarul de zile de ingrijiri medicale de care are nevoie pentru vindecare si pe baza caruia se poate face plangerea la politie. Apoi veti fi sfatuiti ce pasi trebuie sa urmati.
Stimata doamna ,

Plangerea prealabila se introduce in termen de 2 luni de la data la care cunoaste identitatea faptuitorului .
Parerea mea este sa angajati un avocat , cu care se incheie un contract de asistenta juridica iar acesta va formula plangerea in numele nepotului .
Desi , daca spuneti ca starea de sanatate este destul de grava si va necesita multe zile de ingrijiri medicale ,este posibil ca fapta sa se inscrie in randul celor ptr care actiunea penala se pune in miscare din oficiu .
oricum nu cred ca va fi o problema atat timp cat fapta din ce ati prezentat dvs se incadreaza la art 184 alin 2 cod penal caz in care nu mai trebuie din punctul meu de vedere sa se faca plangere.
oricum politistul are obligatia sa intocmeasca dosar penal pentru vatamare si nu inteleg de ce va spune ca ar fi cererea lovita de nulitate.
si daca parintii merg la un avocat pe care sa-l plateasca sa le reprezinte copilul politistul nu are ce sa mai faca
succes
1.Plangerea penala se poate face si prin mandatar.
2.Dar o puteti depune si prin posta cu confrimare de primire. daca nepotul o poate semna si pe patul de spital.
3. Cu certificatul medico-legal puteti face dovada de incapacitate temporara pe motive medicale( de comunicare sau probleme motrice) plangerea poate fi facuta si de parinti cu obligatia sa fie insusita de nepot, atunci cand isi va reveni.
Va multumesc tuturor pt. raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Proces in caz de accident rutier cu victima stroescu fabian stroescu fabian am accidentat pe trecere de pietoni. victima nu a dat inca declaratie la politie. au trecut 1 luna si 1 saptamana de la accident. cand incepe urmarirea penala? ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime ITD ITD buna ziua, va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni: 1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)
Accident auto , vatamare corporala, procedura stanpatitul stanpatitul Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte: In urma cu aproximativ o luna de zile o ... (vezi toată discuția)