avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala- victima majora, dar se afla in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala- victima majora, dar se afla in incapacitate de a face plangerea. Pot parintii sa depuna plangerea in locul victimei?

Buna ziua!
Daca victima unui accident rutier se afla momentan in incapacitate de a depune plangerea penala, pot parintii sa faca acest lucru in locul victimei?
Am mai scris zilele trecute despre acest subiect, doar ca intrebarea initiala era alta. Revenisem apoi cu aceasta intrebare, dar n-am mai primit raspuns. Imi cer scuze ca deschid un nou subiect, dar am nevoie de acest raspuns. Sunt doua saptamani de la accidentul rutier, starea de sanatate a nepotului meu (victima accidentului) este precara, nu poate vorbi, comunica oarecum doar prin semne si, din cate ne-au spus medicii, va sta in spital luni bune - nu stim care e prognosticul in privinta sanatatii ulterioare a victimei. Nepotul meu a implinit 18 ani in luna martie a acestui an; politistul care se ocupa de dosar le-a spus parintilor ca n-are sens sa depuna plangere penala, ca oricum intra automat in nulitate intrucat victima este majora si plangerea va trebui sa fie depusa de catre acesta. Stiu ca plangerea penala se depune in 60 de zile de la data accidentului (in cazul de fata). In cazul in care starea de sanatate a victimei nu se imbunatateste in acest interval si acesta nu este capabil sa depuna plangerea, care e procedura? In acest moment plangerea poate fi depusa de catre parinti sau ce trebuie sa facem?
Multumesc anticipat.
Plangerea penala prelabila, act care este necesar in vederea punerii in miscare a actiunii penale , este facuta de partea vatamata in termen de 2 luni de cand a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.
Acest act de sesizare, insa , poate fi introdus la Politie sau Parchet de catre un reprezentant legal ( mandatarul poate fi avocat sau o ruda ).
In cazul in care ingrijirile medicale sunt mai mari de 60 de zile, precum si in alte situatii prevazute de art . 184 din Codul penal (in cazul in care in speta, a fost savarsita infractiunea de vatamare corporala din culpa), actiunea penala e pusa in miscare din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces in caz de accident rutier cu victima stroescu fabian stroescu fabian am accidentat pe trecere de pietoni. victima nu a dat inca declaratie la politie. au trecut 1 luna si 1 saptamana de la accident. cand incepe urmarirea penala? ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime ITD ITD buna ziua, va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni: 1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)
Accident auto , vatamare corporala, procedura stanpatitul stanpatitul Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte: In urma cu aproximativ o luna de zile o ... (vezi toată discuția)