avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate beneficia de somaj?

Care sunt conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj?
In situatia in care persoana care solicita somajul a avut mai multe zile nemotivate sau concediu fara plata intr-o luna din ultimele 12 luni, mai poate beneficia de somaj?
Cat timp se acorda somaj si cum se calculeaza indemnizatia?
Multumesc pentru promptitudine!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:55, 9 August 2010
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indepliniti cumulativ conditiile:
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii
- c.i.m. sa fi incetat din motive neimputabile salariatului.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Multumesc pentru promptitudine!
Cum ramane cu zilele nemotivate sau de concediu fara plata? Cele 12 luni de stagiu de cotizare sunt alese aleatoriu din cele 24 premergatoare depunerii cererii?
Daca persoana a avut concediu fara plata timp de 3 saptamani in ultima luna de activitate, iar decizia de incetare a activitatii are ca motiv ”necorespunzator functiei pentru care este angajat”, poate beneficia de somaj?
Multumesc!
1. Legea 76/2002 spune ca salariatul trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii.
2. Deci nu zica ca acele 12 luni sa fie consecutive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? viooiv viooiv Sal.Am o intrebare.Am fost angajat timp de 4 ani fara intrerupere la gospodaria locala a comunei Snagov (2006-2010).am stat o luna acasa.in octombrie 2010 am ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ajutorul de somaj? mihalache veronica mihalache veronica As vrea sa stiu si eu in ce masura pot beneficia de ajutorul de somaj in cazul in care angajatorul nu a platit integral darile! (mai bine zis eu lucrez la ei ... (vezi toată discuția)
Salariat - concediu de ingrijire copil - somaj pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua 1.Un salariat a fost in concediu de ingrijire a copilului in ultimii 2 ani.Odata cu reintoarcerea la locul de munca, poate primi indemnizatie de ... (vezi toată discuția)