O societate comerciala "A" cu cod CAEN 4774 a participat la un congres in Romania,manifestare la care firma a expus si prezentat articole medicale noi in scopul de a fi comercializate pe piata romaneasca.Pentru acest eveniment firma romaneasca a platit taxe de organizare a congresului si taxe de stand(de expunere) facturate de firma organizatoare "B" tot romaneasca(factura in lei-plata in lei) .Articolele prezentate provin din Austria,iar firma care le furnizeaza "C" a acceptat sa suporte jumatate din costurile facturate si in acest scop a intocmit o factura in euro cu semnul " - "(minus),denumita de ei "CREDIT MEMO",catre "A".Aceasta factura are TVA "0"(deci nu este scutit de TVA iar eu va trebui sa fac taxare inversa) iar explicatia este:"acceptare costuri participare congres chirurgie".Mentionez ca firma austriaca "C"este un vechi furnizor de articole medicale si ortopedice pentru firma romaneasca "A",participanta la congres iar aceasta din urma face achizitii lunare de asemenea produse.
Intrebari:
1.Cum icadrez aceasta operatie de "acceptare costuri participare congres"cu valoare negativa?
2.Pot considera ca valoarea negativa diminueaza costul de achizitie a produselor promovate pe care "A" le are pe stoc si sa consider ca este o reducere?
3.Cum se declara in decontul de TVA si in 390 ?
As fi mai mult decat recunoscatoare daca s-ar putea raspunde pana luni 16.08.2010(dimineata) cand trebuie predata D390;astazi am primit factura in cauza si nu stiu ce decizie sa iau.
cred ca mai degraba dvs. trebuia sa emiteti o factura de prestari servicii cu tva "0"
daca factura emisa de firma austriaca se considera ca fiind un credit note, adica o factura de discount pentru marfa achizitionata anterior, trebuie sa aveti grija la cursul de schimb si cota tva aplicabila la data exigibilitatii taxei.
Completare n.i.r.
123IONUT
Buna ziua,
Unele facturi de la Metro au anumite produse cu discount care apare (evidentiat pe fiecare produs in parte) in subsolul facturii si scazut din ... (vezi toată discuția)