avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... furt pe fata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

furt pe fata

Pe data de 8 iunie am fost angajata la un petshop din Mures.Acolo salariile se dau pe data de 15.Cel putin asa ar trebui.Spun asta pentru ca primul salar l-am luat pe data de 19 iulie fara sa mi se prezinte macar o scuza pentru intarziere.In contract scrie ca salarul meu este de 720 de lei, dar eu am luat in mana doar 430 de lei fara sa mi se explice motivul.In plus toti angajatii,in numar de 4 (+2 in concediu natal), facem ore suplimentare despre care in contract scrie ca trebuie platite, dar noi nu primim nimic.Nu mi se pare normal dar nu stiu cum si ce ar trebui sa fac din moment ce ceilalti angati nu spun nimic patronilor.Am nevoie de un sfat.
Cel mai recent răspuns: netzach_sammi , utilizator 10:07, 13 August 2010
Daca aveti in cim 720,acela este salariul brut,iar netul ar fi undeva la 544 lei. Ati primit fluturasul de salariu? Daca ati facut ore suplimentare si ati fost pontata,faceti o copie de pe pontaj si mergeti la ITM pt a face reclamatie. Parerea mea este ca inainte de toate sa discutati cu angajatorul/patronul.
In contract este trecut salariul brut, pentru o luna intreaga salariul net ar fi de 544 lei, dar luna iunie nu ati avut-o intreaga, ati inceput pe 8, deci suma pe care ati primit-o este corecta. Refetitor la orele suplimentare, ar trebui sa discutati cu patronul. Aveti si posibilitatea de compensare a orelor suplimentare efectuate cu zile libere.
Aha,acum inteleg de ce am primit atat. Ms frumos.Problema cu orele neplatite e ca nu doar se sta peste program , ca altcumva in ziua urmatoare iti gaseste "nod in papura",dar e si ca in contract scrie clar ca sambetele si duminicile se considera un fel de ore suplimentare, dar pentru care noi nu suntem platiti pentru ca nu avem destule vanzari si pentru ca ei mai au "chiria si alte datorii de platit". Acum mie nu mi se pare normal ca noi sa facem munca voluntara doar pentru ca ei nu se pot gospodari.
despre programul de lucru discutati cu patronii, sau atunci cand v-ati angajat cred ca vi s-a comunicat acest program, de obicei ce se scrie in contract e una si ce face angajatu apoi e ata.
Programul de lucru care mi s-a prezentat inaintea angajarii era exact ca si cel din contract.De vorbit cu angajatorii nu se prea poate pentru ca te ameninta cu concedierea , sau pur si simplu le spui , ei dau din umeri si spun ca daca nu ne convine usa e deschisa.Avem un caietel in care cei care lucreaza sambata si duminica se semneaza ,dar care nu este verificat de angajatori,avem de asemenea un registru de evidenta a banilor angajatilor, dar care nu se completeaza , ca cica n-are nici un rost, ca pe urma sa te poata invinovati cum ca ai furat ,din cate mi-au spus ceilalti angajati.Eu as vrea sa pot face ceva ca sa-i ajut si pe ceilalti nu doar pe mine,pentru ca vad ca doar eu comentez lucrurile astea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, Am o nelamurire: se poate face ceva ca sa oblig angajatorul sa-mi platesca orele suplimentare lucrate in ultimii 2-3 ani? Pe contractul ... (vezi toată discuția)
Care este datoria unui salariat la stat, cu salariul de 720 lei walyy walyy Am si eu o mica problema, pentru a nu fii inselata iar de catre fostul meu sef as dorii sa stiu ce datorii am eu ca si salariat fata de stat la salariul de 720 ... (vezi toată discuția)
Salar minim cukrasz_kata cukrasz_kata Buna dimineata! Lucrez ca lucrator comercial la un magazin de paine. Fiecare luna primim 500 lei ca avans, si din luna mai nu am mai primit nimic.Acum ieri ... (vezi toată discuția)