avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... arestarea preventiva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

arestarea preventiva

Acum 10 luni prietenul meu a lovit pe cineva cu masina in timp ce cobora o panta si a ramas fara frane. Din cate am inteles ulterior era o masina folosita doar la munci agricole si cred ca nu avea itp-ul facut. Victima a fost internata de urgenta in spital si i-a fost amputat un picior, precizez ca toate cheltuielile de spitalizare inclusiv proteza fiindu-i platite de prietenul meu. Nu consuma alcool de obicei, deci nici atunci nu au existat probleme la alcooltest, fiind 0.00 La doar cateva zile de la accident a fost arestat preventiv si trimis in judecata, acum apare intrebarea mea: cat timp poate dura arestarea preventiva in cazul lui? El nici acum nu este liber, dar spune ca a terminat tot ceea ce avea de rezolvat cu victima, respectiv daune morale si fizice, aceasta prezentandu-se la proces si declarand ca nu mai are alte pretentii. As vrea sa stiu daca spune adevarul sau ma minte crezand ca il voi parasi daca aflu ca are mai mult de stat acolo. E posibil ca o arestare preventiva sa se prelungesca pe o durata de 10 luni daca nu si mai mult? Ce pedeapsa credeti ca se primeste in astfel de cazuri? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Silvia Renate Mihai , Avocat 12:12, 16 August 2010
cunosc si eu pe cineva arestat preventiv pentru ucidere din culpa, care deja este arestat de 5 luni si a fost trimis in judecata. Oare cat se poate prelungi aceasta arestare preventiva?
Durata arestarii preventive in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil, insa , oricum , nu mai mult de 180 de zile.
Durata rezonabila a arestarii preventive se apreciaza functie de complexitatea cauzei, pozitia procesuala a inculpatului, de diligentele depuse de instante pentru rezolvarea cu celeritate( cu rapiditate) a cauzei. Masurile de preventie, ca masuri procesuale, au caracter provizoriu si sunt luate în functie de anumite împrejurari concrete legate de cauza penala.
Conform art. 160 ind b Cpp , in cursul judecatii, instanta este obligata sa verifice la interval de 60 de zile daca masura arestarii preventive a inculpatului este legala si temeinica.
In cursul judecatii, masura arestarii preventive se dispune pentru un termen de maxim 30 de zile , cu posibilitatea prelungirii , atunci cand instanta verifica daca aceasta masura trebuie mentinuta, considerand ca temeiurile datorita carora a fost dispusa masura arestarii preventive nu au incetat.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
ContSters47264, utilizator
Sa nu inducem in eroare :
In cursul judecatii( deci nu mai este perioada urmaririi penale) durata arestarii se poate prelungi oricat in functie de infractiune , de gradul de pericol social concret, de conditiile de la art.146 cpp si cazurile de la art 148 cpp , etc. dar nu mai mult de 1/2 din maximul prevazut de lege pentru infractiunea de care este acuzat, inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare.
Tot in cursul judecatii, instanta este obligata ca inaintea termenului de 60 de zile, sa verifice arestarea inculpatului (art. 169 ind.b cpp rap la art 300 ind 2 cpp.

Termenele de 180 de zile si 30 de zile sunt numai pentru faza de urmarire penala si nu de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Termenul rezonabil ROMANIAlibera ROMANIAlibera SOTUL MEU DE2 ANI ESTE TOT PE AREST PREVENTIV.CAT ESTE TERMENUL REZONABIL PT A FII JUDECAT DEFINITIV O PERSOANA INCARCERATA? (vezi toată discuția)
Durata arestului preventiv negru daniel negru daniel Buna , a-si avea si eu o intrebare care este durata pentru care poate fi cineva retinut in arest preventiv cu cat se poate prelungi arestu preventiv si daca se ... (vezi toată discuția)