avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale clauza contractuala: creanta certa, lichida si ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

clauza contractuala: creanta certa, lichida si exigibila

Buna ziua!
Sunt angajata ca jurist la o firma care ofera servicii de consultanta in domeniul constructiilor.
In contractul de prestari servicii pe care il utilizam in relatiile cu clientii nostri, este introdusa o clauza prin care, daca in termen de 10 zile calendaristice de la data transmiterii facturii fiscale si a raportului de activitate aferent serviciilor prestate in luna anterioara, beneficiarul nu contesta serviciile prestate si nu ridica obiectiuni cu privire la activitatile desfasurate de noi in luna respectiva, se considera ca a acceptat serviciile prestate de noi ( atat calitativ, cat si cantitativ).
Intrebarea mea este urmatoarea: pot introduce o clauza prin care sa specific faptul ca, dupa expirarea celor 10 zile, suma facturata reprezinta creanta certa, lichida si exigibila?
Cel mai recent răspuns: vulturu39 , utilizator 23:30, 12 Mai 2011
Buna ziua,

Contratul este vointa partilor.
Certa sa spunem ca este deja prin clauza deja existenta - nu este contestata.
Lichida este determinata prin factura fiscala.
Exigibila nu este doar daca scadenta este la 10 zile de la emitere, adica dupa ce au expirat acele 10 zile.
Cum ziceam contractul este vointa partilor.

Succes,
Nu vi se pare o astfel de clauza redundanta?
Daca termenul de 10 zile e scadenta, inseamna ca acea creanta e exigibila.
E certa pt ca existenta ei nu poate fi discutabila din punct de vedere juridic ( existenta facturii).
E lichida pt ca e determinata cu exactitate in valoarea lor ( contravaloarea facturii).
Multumesc de raspuns.
Inteleg ce ziceti, insa, pentru a evita eventualele discutii/neintelegeri sau interpretari (ne-am confruntat cu astfel de cazuri), consider ca este mai bine sa se specifice "negru pe alb", faptul ca dupa expirarea celor 10 zile creanta este certa, lichida si exigibila.
Puteti trece aceasta clauza in contract dar daca, dupa trecerea celor 10 zile, fiind vorba despre "prestari servicii in constructii", luand in considerare "receptia prealabila a fiecarei etape de executie lucrari", precum si normele/reglementarile privind calitatea lucrarilor in constructii (garantia privind executia unei constructii/parti din imobil/constructie fiind de ordinul anilor-de exemplu) exista posibilitatea ca beneficiarul sa conteste, la un moment dat, chiar dupa trecerea celor 10 zile, data la care creanta ar deveni exigibila, "prestatiile"...

Sa nu uitam disp. art. 5 C.civ. :) si disp. referitoare la frauda la lege...

In concluzie, in conditiile in care, beneficiarul nu contesta prestatiile efectuate/lucrarile executate, pana la finalizarea intregii lucrari (p.v. de receptie finala), sa zicem, acea clauza imi pare a fi legala.

Sa nu uitam si de celelalte clauze contractuale (garantia de buna executie-de exemplu), raspunderea constructorului pentru viciile ascunse etc.:)

Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Apropo, despre penalitati, daca se stipuleaza ca se calculeaza dupa 30 de zile de la instiintare, dar care nu s-a facut (instiintarea) penalitatile se calculeaza de la data facturii sau data instiintarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie whoever whoever Buna ziua!Multumesc anticipat celor ce-mi vor acorda sprijin in relovarea problemei.Am urgenta nevoie de o formulare a unei declaratii cu privire la drepturile ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ContSters56278 ContSters56278 cum pot proceda un cazul in care in baza unui contract de prestari servicii , prestatorul a executat cu defecte lucrarile prevazute in contract( care specifica ... (vezi toată discuția)
Termen de plata breman breman Daca vreau sa lucrez cu firme la care sa le dau un termen de plata de 7 zile (adica sa le dau azi marfa si sa mi-o plateasca dupa 7 zile) cum trebuie ... (vezi toată discuția)