Am o firma infintata la inceputul acestui an si am inceput activitatea acum trei luni, in momentul in care am gasit sa inchiriez un spatiu comercial. Am facut un contract de inchiriere cu o persoana fizica ce avea acel spatiu. Am fost nevoit sa inchei contractul pe o perioada de 2 ani ( asa a vrut proprietarul) si am platit in avans pe 6 luni. Contractul, in sine, nu stipuleaza anumite clauze de reziliere greu de atins. Contractul se poate rezilia in caz de forta majora sau de comun acord.
Mi-am inceput activitatea acolo si la o luna ma roaga sa atasam o anexa in care sa prelungim inca pe 2 ani, deoarece vrea sa obtina un imprumut bancar, lucru pe care l-a si facut. Am ezitat, dar la rugamintiile lui am semnat promitindu-mi ca dupa 2 ani putem intrerupe contractul, noua anexa fiind necesar doar pentru imprumutul sau. Desi, am platit anticipat pe 6 luni (mai am inca 3 luni platite), acum vine cu o alta idee: sa fie platite mereu in avans 3 luni. Asta ar insemna sa platesc acum chiria pe inca o luna, astfel incat sa ajung sa am tot timpul 4 luni in avans platite. Acest lucru nu a fost stipulat in contractul semnat si probabil nu se va face un alt contract.
Intre timp am aflat ca tipul este un escroc, principala preocupare a sa este sa umble prin tribunale si sa dea in judecata diverse persoane cu care a colaborat. Ma gandesc ca aceeasi soartaas putea avea si eu. Prin urmare am urmatoarele intrebari.
1. Daca este sa platesc, ce act trebuie facut, astfel incat sa nu ajung in cazul, ca mai tarziu sa nu recunoasca ca am platit si sa ma actioneze in judecata dupa trecerea celor 6 luni. Mentionez ca proprietarul fiind persoana fizica, nu poate elibera facturi.
2. Este posibil ca dupa 2 ani, cat a fost contractul initial, sa vreau sa incetez activitatea, sa-mi ceara sa platesc si pentru ceilalti 2 ani ramasi din anexa ulterioara ?
3. In cazul 2), ma gandesc sa falimentez firma ( oricum nu merge grozav). Am deja un bilant negativ (cel de pe trimestrul I), datorita faptului ca am dat drumul la activitate in iunie. In decembrie voi avea si pe al doilea tot negativ, deoarece cheltuielile cu amenajarea spatiului au fost mult mai mari fata de profitul pe care l-as obtine in 6 luni.
Ma gandesc, ca daca proprietarul spatiului va incerca sa ma santajeze, anul viitor, cu un nou bilant negativ sa falimentez firma si sa o lichidez. In acest caz, cu firma lichidata, proprietarul ar putea cere sa platesc chiria ptr toata perioada ramasa pana la scadenta contractului(plus cel din anexa) ?
Aceasta ultima intrebare este cea mai importanta ptr mine. Multumesc ptr raspunsuri.
Falimentul firmei dvs nu are nici o legatura cu contractul de inchiriere! Fie reziliati contractul de inchiriere, fie aveti grija ca de cate ori platiti chiria sa-l puneti pe proprietar sa semneze undeva!