avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept proprietate

In 1964 o persoana a dobandit cu titlu de drept de folosinta gratuita fara termen(ca urmare a unei despagubiri) dr. de proprietate asupra unui teren, pe care ulterior si-a construit o casa.
Acum este propietar al casei iar proprietar al terenului este statul roman.
Cum poate dobandi proprietatea pe teren? Pe cale administrativa am inteles ca doar prin cumparare, dar pe cale judecatoreasca care este posibilitatea?
Chem in judecata statul, dar pe ce temei legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 18:35, 9 Octombrie 2007
Mai detineti dovada de atribuire din anul 1964? (O adresa sau adeverinta de la Primaria din acea vreme prin care va spunea ca va atribuie suprafata x de teren in vederea construirii unei locuinte).
Daca da, solicitati Primariei din a carei raza teritoriala sa afla terenul sa va intocmeasca documentatia in vederea emiterii ordinulul Prefectului, in baza art. 36 alin.2 din legea nr. 18/1991 - a fondului funciar, republicata. (art. 36 alin. 2. : Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei in vederea construirii de locuinte proprietate personala, sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
Atribuirea in proprietate a terenurilor se va face, prin decizia prefecturii, la propunerea primariilor pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor. )
Daca nu, adresati-va Judecatoriei cu o actiune in constatare. (adeverinta registru agricol si de la taxa si impozite locale + 2 martori). Vorbiti cu un avocat in acest caz.

Multumesc de raspuns.Am sa merg pe cale judecatoreasca, deoarece la primarie mi-au spus ca nu mai pot obtine dreptul de proprietate ptr. ca din februarie anul acesta s-a schimbat legislatia in acest domeniu.Eu am verificat dar nu stiu la ce se refera.
Cel mai simplu e sa merg pe cale judecatoreasca, sa formulez o actiune in constatare, sa o intemeiez pe art.36, alin.2 si voi vedea ce va invoca primaria.Chem i judecata statul roman reprezentat de primarie?sau pe cine?
De martori nu am nevoie ca am un contract autentificat la notarul de stat la vremea acea.De la registru agricol de ce am nevoie, dar de la impozite si taxe?
De la registrul agricol aveti nevoie de o adeverinta prin care sa se specifice ca sunteti inregistrat acolo, iar de la impozite si taxe tot de o adeverinta prin care sa se specifice ca in perioada aceasta ati achitat impozitul pe teren si casa.
Pentru constatarea dreptului, este admisibilă acţiunea în constatare, reglementată prin art.111 C.proc.civ. şi, în speţă, se judecă în contradictoriu cu persoana care ar putea să conteste dreptul, cum ar fi autoritatea publică locală. Hotararea ce se pronunta nu are cararacter de titlu executoriu si nu poate fi pusa in executare silita.

De la registrul agricol aveti nevoie de o adeverinta prin care sa se specifice ca sunteti inregistrat acolo, iar de la impozite si taxe tot de o adeverinta prin care sa se specifice ca in perioada aceasta ati achitat impozitul pe teren si casa.
Pentru constatarea dreptului, este admisibilă acţiunea în constatare, reglementată prin art.111 C.proc.civ. şi, în speţă, se judecă în contradictoriu cu persoana care ar putea să conteste dreptul, cum ar fi autoritatea publică locală. Hotararea ce se pronunta nu are cararacter de titlu executoriu si nu poate fi pusa in executare silita.

Am introdus o actiune in constatare pentru un teren care putea fi atribuit prin Ordinul Prefectului, iar actiunea a fost respinsa ca inadmisibila intrucat aveam la indemana o cale in realizarea dreptului. (Ordinul Prefectului conform art. 36 alin. 2 din legea nr. 18/1991). Parat este Primaria localitatii in a carei raza teritoriala se afla terenul.
Nu inteleg de ce Primaria a spus ca s-a modificat legislatia si nu se mai emite Ordinul Prefectului. La noi se emit in continuare fara nicio problema. Pentru acest articol nu este termen prevazut de lege pentru depunerea cererilor.
Despre ce contract autentificat la notar vorbiti? Ce scrie in el? Poate ca asta este actul de prorietate.

Alte discuții în legătură

Mostenire maricica_23 maricica_23 Apelez la sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarea problema : Bunicul meu din partea mamei a decedat in 1992 . In urma succesiunii de la aceea vreme , mama ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor miha_mimi miha_mimi Va rog, daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Socrii mei au divortat in 1981. In hotararea de divort scrie ca se dispune iesirea din indiviziune asupra ... (vezi toată discuția)
Taxe partaj ileana1 ileana1 cam cat m-ar costa un partaj pt un ap de 650 milioane lei?taxe+avocat? asa... cu aproximatie. (vezi toată discuția)