In 1964 o persoana a dobandit cu titlu de drept de folosinta gratuita fara termen(ca urmare a unei despagubiri) dr. de proprietate asupra unui teren, pe care ulterior si-a construit o casa.
Acum este propietar al casei iar proprietar al terenului este statul roman.
Cum poate dobandi proprietatea pe teren? Pe cale administrativa am inteles ca doar prin cumparare, dar pe cale judecatoreasca care este posibilitatea?
Chem in judecata statul, dar pe ce temei legal?
Va multumesc.
am sa insist la Primarie.Poate funstionarul cu care am vorbit era in afara subiectului.Contractul este un contract de schimb incheiat in 1964, deci nu este actul de proprietate.
Si tu, dupa ce ti-a respins actiunea, vei merge pe cale administrativa?
Oricum va multumesc de raspunsuri.
am mers pe cale administrativa.
In baza dovezii de atribuire + schita terenului si un referat intocmit de primarie s-a emis ordinul prefectului, care reprezinta act de proprietate pentru teren.
Am si eu o intrebare. Parintii mei au divortat, iar eu am fost incredintata mamei. In ciuda acestui fapt eu am fost crescuta de bunicii din partea tatalui. Bunicul a murit iar bunica inaite sa moara mi-a lasat mie si tatalui toate bunurile ei mobile si imobile. Cand a murit bunica eu eram inca minora si am fost data afara din casa de tatal meu pt ca nu am vrut sa renunt la testament. Atunci m-am mutat la mama mea insa in momentul in care am implinit 18 ani am fost data afara din domiciliul meu legal si de mama pe motiv ca nu renunt la testament. In acel moment am deschis o actiune de dezbatere a succesiunii de pe urma bunicii si un proces pt obtinerea pensiei alimentare din partea mamei.Problema este ca partajul succesoral a durat vreo 8 luni pana acum si este de-abia la jumatate iar eu nu am unde sa locuiesc acum. Am stat pe la niste prieteni dar acum nu mai ma pot tine. Acum as dori sa deschid un proces in care pe baza unei ordonante prezidentiale sa pot sa fiu introdusa in locuinta in care eu am testamentul pana la solutionarea partajului succesoral. Tatal meu insa sustine ca eu nu am fost data afara pt a demonstra ca procesul nu are baza, nu are revelanta. Eu am depus niste plangeri la politie cand am fost data afara din domiciuliu, dar nu am acces la acele plangeri, doar daca acest lucru este solicitat de o instanta. Pt ca dosarul sa aibe o baza ar trebui sa am deja toate actele. Ma tputeti ajuta si pe mine. Nu mai stiu ce sa fac, iar un avocat nu imi permit. Peste cateva zile am infatisare la tribunal iar eu nici macar nu stiu ce sa-i spun judecatoarei.
separat de procesul de partaj, poti introduce cerere de reintegrare in domiciliu, pe cale de ordonanta presedintiala.
In ce faza este procesul de partaj? Ati facut expertiza? Solutiile pot fi urmatoarele:
1. daca casa se poate imparti in fapt, poti sa obtii o camera sau doua si tatal la fel, astfel incat sa convietuiti impreuna.
2. daca nu se poate imparti, atunci ramane la unul dintre voi, celalalt este despagubit si pleaca.
3. daca niciunul nu vrea sa ramana cu casa pentru ca nu are bani sa-i dea celuilalt, nu ramane decat sa o vindeti si banii obtinuti sa-i impartiti juma-juma.
Legat de procesul cu mama, pentru pensia de intretinere, legea spune ca parintele este obligat la intretinere pana cand copilul implineste varsta de 18 ani, sau daca isi continua studiile pana la varsta de 26 ani.
Uite si un model de cerere de ordonanta presedintiala.
Domnule Presedinte,
Subsemnata………..domiciliata in ………….chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ……………………domiciliat in…………………pentru ca pe cale de
ORDONANŢÃ PREªEDINŢIALÃ,
Să hotărâţi reintegrarea mea in domiciliul comun din care am fost alungată.
Motivele acţiunii:
În fapt,
Parintii mei au divortat, iar eu am fost incredintata mamei. In ciuda acestui fapt eu am fost crescuta de bunicii din partea tatalui. Bunicul a murit iar bunica inainte sa moara mi-a lasat mie si tatalui toate bunurile ei mobile si imobile. Cand a murit bunica eu eram inca minora si am fost data afara din casa de tatal meu pentru ca nu am vrut sa renunt la testament. Atunci m-am mutat la mama mea insa in momentul in care am implinit 18 ani am fost data afara din domiciliul meu legal si de mama pe motiv ca nu renunt la testament. In acel moment am deschis o actiune de dezbatere a succesiunii de pe urma bunicii si un proces pt obtinerea pensiei alimentare din partea mamei. Problema este ca partajul succesoral a dureaza de vreo 8 luni, încă nu s-a finalizat, iar eu nu am unde sa locuiesc acum. Am stat pe la niste prieteni dar acum nu mai ma pot tine. Acum as dori sa fiu introdusa in locuinta in care eu am testamentul pana la solutionarea partajului succesoral.
Pentru ca sunt lipsita de dreptul la locuinta si se impune ca de urgenta sa fiu reintegrată în domiciliul comun, vă rog să-mi admiteti actiunea si sa dispuneti reintegrarea mea in domiciliul comun.
În drept, imi intemeiez actiunea pe art. 581 Cod de procedura civila.
În dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de interogatoriul paratului si urmatorii martori:
Depun prezenta cerere in doua exemplare, unul pentru a fi comunicat paratului, timbru fiscal in valoare de ..............si timbru judiciar in valoare de .......lei.
Data, Semnatura,
Domnului Presedinte al Judecatoriei...................
Mostenire
maricica_23
Apelez la sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarea problema :
Bunicul meu din partea mamei a decedat in 1992 . In urma succesiunii de la aceea vreme , mama ... (vezi toată discuția)