In cati ani se prescrie suspendarea permisului de conducere?
Amenda luata in 2007, contestatie in 15zile, recurs, pierdut in 2008 dupa 1an si 3luni de la introducerea contestatiei in instanta... nu am predat carnetul si am inteles ca se prescrie dar in cati ani nu am inteles
Buna ziua !
Potrivit prevederilor art. 405 alin. 2 C. pr. civ., termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, rezultand ca un creditor poate cere executarea silita a obligatiei numai din momentul in care titlul ce urmeaza sa fie valorificat devine susceptibil de a fi pus in executare. Conform dispozitiilor art. 376 alin. (1) C. pr. civ.: ”Se investesc cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.”
Potrivit OUG 195/2002 Art.121 alin (2) Executarea sancţiunii contravenţionale complementare se prescrie în acelaşi termen în care se prescrie sancţiunea contravenţională principală.
Amenda este sanctiune contraventionala principala .
Suspendarea permisului de conducere este sanctiune complementara .
Potrivit art 131 C. Pr. Fiscala , amenzile se prescriu in termen de 5 ani .
Rezulta implicit conform disp legale ca , odata cu prescrierea sanctiunii contraventionale principale se va prescrie si cea complementara , si anume in 5 ani .
Dar cum aplici aceasta prescriere? Sa zicem ca au trecut cei 5 ani si trebuie sa preschimb permisul (care e valabil 10ani) si ma trezesc ca mi-l opreste la ghiseu pt amenda de acum 6 ani... ce sa invoc?
In cazul dvs , prescriptia incepe sa curga de la 1 ianuarie a anului urmator ( adica 2009 ) si se termina pe 31 decembrie 2014 .
Nu aveti ce invoca .Mai bine predati permisul .
Si daca in 2015 imi suspenda din nou permisul pt cine stie ce depasire pe linie continua... depun plangere si ma duc cu certificatul la politie si nu vor sa-mi restituie carnetul ce fac? Asta e problema de fapt
Puncte auto
catalinamirela
Buna ziua! In urma cu 17 zile mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru depasire pe linie continua.
Am depus contestetie deoarece singura iesire din ... (vezi toată discuția)