avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietatea constructiilor subterane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietatea constructiilor subterane

M-ar interesa o parere a unui avocat, in ceea ce priveste proprietatea unei constructii subterane, care are intrarea pe un anumit numar topografic, iar constructia in sine (subterana) este sub un teren cu un alt numar topografic.
Daca este nevoie as putea sa detaliez putin problema.

Va multumesc,
Adrian
Cel mai recent răspuns: zonon , utilizator 17:20, 15 August 2010
Puteti incerca sa detaliati putin problema si banuiesc faptul ca dvs. doriti sa aflati, care este titularul dreptului de proprietate asupra constructiei subterane.

Art. 489 C.civ. "Proprietatea pamantului cuprinde in sine proprietatea suprafetei si a subfetei lui" (insa bogatiile de orice natura ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietatii publice).
In anul 1983 s-a cumparat un imobil, de catre bunicii mei, dupa cum era legea in acel moment, in contractul de cumparare se specifica doar constructiile, drept urmare in contract apare clauza in urma careia se cumpara toate constructiile din CF nr.X. Astfel odata cu modificarea legii dupa 1990, s-a realizat intabularea, pe suprafata ingradita apartinand locuintei si anexelor de pe cf nr.x.
Problema apare la constructiile subterane, acestea nu figureaza nicaieri, nu au proprietar, mai exact nu exista in acte, intrarea in acestea se afla pe terenul cumparat iar continuarea lor este sub un alt teren CF.Nr.Y. Tin sa mentionez ca terenul respectiv nu se putea achizitiona la aceea data 1983 deoarece era in proprietatea CAP-ului. Chiar si asa, CAP-ul folosea constructiile insa platea bunicilor mei pentru folosinta. Nimeni nu a stiut ca exista 2 numere topografice, cand s-au cumparat totul a fost foarte clar, insa acum nu stiu ce ar trebui sa fac pentru a ma putea intabula pe ele si sa le pot folosi in deplinatate legala. De asemenea exista proprietarul terenului(mostenitor) care a fost improprietarit dupa 90`, care sustine ca sunt ale lui, dar accesul este pe terenul nostru.

Sper ca am fost suficient de clar.
apartin bunicilor dvs.
Daca nu reusiti sa solutionati problema pe cale amiabila, aceasta problema va fi solutionata de catre instanta.

Din cate am inteles, nu exista titlu-in sensul legii pe constructiile subterane.

Conform C.civ., aceste constructii sunt prezumate a apartine proprietarului terenului, pana la proba/dovada contrarie.Daca accesul la respectivele constructii subterane, se face pe terenul proprietatea dvs., se presupune ca exista un drept de servitute, dobandit, odata cu constructia imobilelor. Trebuie analizat regimul juridic al acelor constructii (primul proprietar, autorizatii de construire, impozit pe acele constructii etc.).

Ori, sustinerile dvs. vor trebui argumentate/dovedite cu "probe/proba contrarie" si va trebui sa convingeti instanta ca aveti dreptate.Doar instanta, in baza probelor ce vor fi administrate, poate solutiona problema acelor imobile ce fac obiectul "topicului dvs.".

Din informatiile dvs. nu reiese de nicaieri ca autorii dvs. au detinut respectivele imobile sub nume de proprietar...in sensul legii iar informatiile oferite de dvs. nu sunt suficiente pentru o analiza amanuntita a problemei si in mod normal, trebuiesc studiate, inscrisurile pe care le detineti, pentru o solutie concreta.

P.S.V-am solicitat detaliile pentru a intelege mai bine problema cu care va confruntati, iar afirmatia dvs. :"Sper ca am fost suficient de clar" imi pare a fi cel putin ciudata. Nu putem sa "ne dam cu parerea", apeland la "tarot"...scuze :) Intr-o "speta" complicata, fiecare detaliu conteaza.


Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
Iuliana Cermak, Avocat
" sper ca am fost suficient de clar" in ideea de a fi reprezentat suficient situatia prezenta, nu stiu ce alte informatii sa mai adaug, nu sunt avocat :).
Acele constructii au fost realizare in anul 1830(au inscriptionat pe fatada) si nu exista nici un act care sa ateste constructia lor, iar bunicii mei au dobandit dreptul de proprietate in urma unui contract de vanzare-cumparare a tututot constructiilor aflate in nr cf respectiv, poate prin necunostinta sau prostie la aceea data in 1983, nu au studiat problema acestor constructii ajungand in situatia de azi de a nu fi in deplina legalitate. La ora actuala terenul pe care se afla intrarea, chiar un zidul de fatada din caramida este pe terenul bunicilor, care sunt intabulati pe acesta.
Marea problema a contractului incheiat atunci, a fost specificatia- se cumpara toate constructiile de pe CF nr.X, ei nestiind ca terenul sub care se afla constructiile subterane este alt nr CF. De asemenea nu a fost specificat exact in contract ce fel de constructie, in cazul de fata pivnite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dificultate eliberare cf CatalinN93 CatalinN93 Buna. Ma confrunt cu o problema in a face o intabulare. Va prezint problema pe scurt si sper concis: bunica detine un teren de 4200mp cu casa, anexe, etc. Am ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate constructie Denighisa Denighisa Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un raspuns. Bunicii mei sunt propietarii unui teren in bucuresti din anul 1957 in urma unui contract de vanzare-cumparare. ... (vezi toată discuția)
J schimbare proprietar teren breja breja La societatea unde lucrez are in proprietate o cladire + teren aferent constructiei si pe langa costructie. Exista posibilitatea ca terenul sa fie ... (vezi toată discuția)