avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua..As avea o intrebare..soacra mea a ramas vaduva,ma intereseaza daca poate face act de vanzare- cumparare la unul dintre copii(sunt 3 copii),cum se procedeaza,ce cota din proprietate are dansa acum cand a ramas vaduva?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:11, 16 August 2010
Soacra are 1/2 din bunuri care reprezinta partea ei de contributie la bunurile comune. Din 1/2 defunctului sot, aceasta are 1/4 iar cei 3 copii au 3/4 din 1/2 tatalui, deci cate 1/4 din 1/2 tatalui fiecare dintre ei.
Inainte de iesirea din indiviziune poate vinde cotele sale ideale, insa cel mai bine ar fi sa vanda dupa iesirea din indiviziune.
va recomand ca soacra d-voastra sa dezbata succesiunea mai intai, si in certificatul de mostenitor emis va apare mentionata masa bunurilor succesorale si cota ce-i revine din aceasta; de altfel notarul nici nu ar trebui sa incheie un act de vanzare-cumparare fara acest certificat de mostenitor.
avocat Cristina Popescu
poate sa-si vanda cota dansei de 1/2 oricui doreste. dupa dezbaterea succesiunii de pe urma sotului poate sa vanda si cota de 1/4, mostenire survenita dupa sot.
athe a scris:

poate sa-si vanda cota dansei de 1/2 oricui doreste. dupa dezbaterea succesiunii de pe urma sotului poate sa vanda si cota de 1/4, mostenire survenita dupa sot.

desigur, daca prezumam ca este bun comun
avocat Cristina Popescu
imi pare rau sa va contrazic dlor. avocati athe si cristina :(
soacra userului nu are cum sa vanda anterior dezbaterii succesiunii cota de 1/2 din bunurile comune, intrucat nu este delimitata exact aceasta cota !!

de exemplu, fiecare sot are conform legii 1/2 din bunurile comune,
dvs. prezumati ca fiecare poate dispune cum doreste de cota sa parte, respectiv jumatatea sa din aceste bunuri ?? nu tb. facut initial un act de partaj ??

abia dupa ce succesiunea va fi dezbatuta si se vor stabili cotele parti cuvenite fiecarui succesor in parte, fiecare erede va putea dispune cum doreste de cota sa parte din succesiune .
binenteles dupa ce se va efectua si intabularea in CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire , drept de vanzare! Pishpirel Pishpirel Va salut. Intrebarea mea este : Daca sunt trecut ambii soti ca proprietari la apartament si au 5 copii, iar unul a decedat celalalt poate sa vanda ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa amalia brezan amalia brezan buna ziua este vorba despre casa bunicii mele care are 2 copii, tatal meu care este decedat de 13 ani si sora lui (care inca traieste).casa respectiva este ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mitrache12 Mitrache12 Buna ziua, As vrea sa ma informati referitor la dreptul pe care il am in calitate de mostenitor. Suntem doua surori (doar de tata). Tatal a murit acum un an ... (vezi toată discuția)