avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas functionari publici
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas functionari publici

Buna,
sunt functionara publica la primarie.
Data nasterii : 27.08.1953. Am 3 copii si 36 de ani de cotizatie.Sotul meu,nascut la 23.11.1952, cu 36 ani de cotizare a decedat anul acesta, fara sa se fi pensionat.
Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de pensie de urmas si in ce conditii.


Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Radu Doina , utilizator 14:56, 6 Septembrie 2010
Draga doamna, am mai raspuns intrebarilor dvs. acum un an si jumatate si acum o jumatate de an dar am inchis discutiile deschise de dvs. intrucat sunt mai vechi de 3 luni. Legea nr. 19/2000 nu s-a schimbat si nici nu a fost abrogata (urmeaza sa fie abrogata incepand din 01.01.2011).

Acum dati mai multe date si puneti si o alta intrebare. Voi reda prevederile Legii nr. 19/2000 iar dvs. urmeaza sa verificati care articol este aplicabil situatiei dvs.

Art. 65 - Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. (asta am mai scris-o, cei de la pensii va vor spune daca sotul dvs. indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii de invaliditate).

Art. 67 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.


Art. 68 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).


Art. 69 - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Daca aveti intrebari, va rog sa le postati in continuarea acestui topic folosind butonul "raspunde".
Buna seara,

exista vreo posibilitate de a cumula cele 2 pensii (a mea si cea de urmas) sau o data aleasa, voi primi doar una dintre pensii?
In general, pensia de urmas este egala sau mai mica decat daca ar fii incasato sotul meu?
Se pot face simulari de pensie, pt a putea vedea care din ele (a mea sau cea de urmas) este mai avantajoasa?

Va multumesc!
Eu nu prea inteleg. Sunteti functionar public sau beneficiati de pensie? :-/

Nu puteti cumula pensia de urmas cu pensia proprie, aveti doar posibilitatea sa optati pentru pensia cea mai avantajoasa. Cand depuneti cererea la casa de pensii, scrieti "optez pentru cea mai avantajoasa pensie, conform art. 74 din Legea nr. 19/2000"
ART. 74
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.


Pensia de urmas este mult mai mica decat cea pe care ar fi incasat-o sotul dvs. Pentru un singur urmas, cuantumul acesteia este rezultatul inmultirii valorii punctului de pensie cu jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat.

Sa presupunem ca, in urma calculelor casei de pensii, punctajul mediu anual al sotului este 2,00000 (la calcularea punctajului mediu anual se utilizeaza cinci zecimale). Cuantumul celor doua pensii va fi determinat astfel:
-pensia sotului = 2,00000 x valoarea punctului de pensie;
-pensia de urmas = 1,00000 (jumatate din punctajul mediu anual) x valoarea punctului de pensie.
Multumesc pt lamuriri!
Sunt inca functionar public, dar intentionez sa ma pensionez peste 2 ani.De acceea o data cu decesul sotului meu,caut sa iau cele mai bune decizii pt viitorul meu(sau cat a mai ramas din el).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor 72NYK 72NYK Buna ziua, In cazul in care unul dintre parintii mei, respectiv tatal a decedat, mama mea are dreptul la pensie de urmas. Mentionez ca tatal meu avea o pensie ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)