avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei acestuia,fara copii

Fratele meu si sotia acestuia au decedat impreuna intr-un accident.Nu au avut copii.
Cum se vor imparti veniturile rezultate din vinderea unui imobil ce le-a apartinut ?
In cazul sotiei traiesc ambii parinti si un frate (casatorit cu un copil);in cazul fratelui,traiste doar tata si eu (o sora).

Multumesc frumos si astept cu interes un raspuns.
Cel mai recent răspuns: larat , utilizator 17:37, 19 August 2010
@larat: părerea mea neavizată e că 33% ar fi logic să se atribuie tuturor.
@Ioana: dacă deceda doar unul din soţi îi rămânea totul celuilalt soţ iar după decesul acestuia se împărţea rudelor ultimului soţ decedat, nu ?

mulţumesc
Parintii sunt cei care primesc. Daca deceda doar unul din soti, nerezultand copii din casatorie, sotul supravietuitor venea la mostenire in concurs cu parintii sotului decedat.
Comorienti = persoane decedate in aceeasi imprejuarare in astfel de conditii incat nu se poate stabili daca una a supravietuit celeilalte.

Sotul care supravietuieste il mosteneste pe sotul decedat, dar in ipoteza sotilor comorienti ei nu se mostenesc unul pe altul, pentru ca nu se poate dovedi ...existenta ("pentru a putea succede trebuie ca persoana sa existe la momentul deschiderii succesiunii" ...adica sa fie in viata).

Si atunci, averea sotiei (bunurile ei proprii + 50% din bunurile comune celor 2 soti) trece la mostenitorii ei ("ambii parinti si un frate") iar averea sotului trece la mostenitorii lui ("tatal si o sora").

In cazul mostenirii sotului, pentru ca exista un singur parinte el va primi 1/4 din mostenire, iar 3/4 revine sorei decedatului. (50 % din acei bani se impart in 1/4 si 3/4)

In cazul sotiei, pentru ca traiesc ambii parinti ei vor primi jumatate din mostenirea lasata de decedata, iar celalata jumatate va reveni fratelui defunctei. (ceilalti 50% din banii obtinuti pe casa se impart in 1/2 si 1/2).

Socoteala asta nu-i valabila daca se poate stabili ca unul din soti a supravietuit celuilalt. (in acest caz, rudele celui care a supravietuit chiar si o foarte scurta vreme celuilalt sot vor primi impreuna mai mult de 50% din bani).
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
romascanu, moderator
1/2 primesc parintii d-nei si 1/2 tatal d-lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
athe a scris:

1/2 primesc parintii d-nei si 1/2 tatal d-lui.


Dar cu fratii si surorile ce-ati facut? I-ati ...exheredat? :)

Clasa a II-a de mostenitori este clasa mixta: a ascendentilor privilegiati (parintii = tatal si/sau mama defunctului) si colateralilor privilegiati (fratii si surorile defunctului si descendentii lor pana la gradul IV inclusiv).

In speta asta, amandoi decedatii (comorienti dupa cate se pare, dar nu bag mana'n foc pentru ca nu cunosc in ce imprejurari au murit si nici daca s-a putut stabili ca vreunul a supravietuit celuilalt) au atat parinte/parinti in viata cat si frate/sora.

Deci, in cazul ambelor mosteniri (cea a sotului si a sotiei, comorienti) la mostenirea fiecaruia (dupa cum spuneam, comorientii nu se mostenesc unul pe altul) vin: ascendenti privilegiati (mama + tata in cazul unuia si numai tata in cazul celuilalt) in concurs cu colaterali privilegiati (frate in cazul unuia, respectiv sora in cazul celuilalt).

Despre cum se imparte mostenirea in cazul in care ascendenti privilegiati vin la mostenire in concurs cu colaterali privilegiati aflam din art. 673 C. civ. "Daca tatal si mama persoanei moarte fara posteritate i-au supravietuit, fratii, surorile ...iau jumatate succesiunea. Daca numai tatal sau numai mama i-a supravietuit, fratii, surorile ... i-au trei patrimi ale succesiunii"

Deci,
1. in cazul EI (sotiei moarte) jumatate din succesiunea EI este preluata de fratele ei, iar cealalta jumatate revine parintilor (cate 1/4 fiecare parinte pentru ca sunt 2, pentru ca sunt "tatal si mama" din reglementarea de mai sus).

2. in cazul LUI (sotului decedat) trei patrimi din succesiunea LUI o primeste sora lui (pentru ca in cazul acesta "numai tatal ...i-a supravietuit") iar tatal lui primeste 1/4.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire nicole852107 nicole852107 buna ziua,vreau sa va intreb daca pot deschide succesiune dupa bunicul si totodata dupa fratele bunicului.fratele bunicului nu a avut urmasi.cine vine la ... (vezi toată discuția)