avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii ajutor somaj

Care este durata minima a unui contract de munca pe perioada determinata, in urma caruia pot accesa ajutorul de somaj? Si care este cuantumul acestui ajutor de somaj?Anterior acestui contract pe perioada determinataam avut un stagiu neintrerupt de cotizare de 8 ani dar vechiul angajator mi-a desfacut contractul de munca si am fost nevoit sa accept conditia de incetare contract cu acordul partilor.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: GeorgeRV , utilizator 19:12, 23 August 2010
Durata unui c.i.m. pe durata determinata poate fi intre o zi si 24 de luni.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Incepand cu 01.07.2010, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15%.
Contractul de munca pe perioada determinata se inregistreaza in cartea de munca? daca nu va fi inregistrat in cartea de munca ci doar la itm nu pot accesa ajutor de somaj ?
daca angajatorul cu care am incheiat cim pe perioada determinata are datorii la bugetul statului voi avea probleme in accesarea ajutorului de somaj ?
multumesc
1. Inregistrarea in carnetul de munca a CIM pe perioada determinata se face repede daca mergeti la ITM.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa fie platita doar contributia pentru somaj. Luati ordinul de plata de la angajator, completat cu numele dvs. la scopul platii, platiti dvs. cu bani personali si astfel rezolvati problema.
care este valoarea salariul minim pe economie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent - acord incetare cim art 55.b. doriannejoy doriannejoy Buna seara, Aduc in discutie urmatoarele probleme in speranta unor raspunsuri avizate si concrete : - cu data de 01.12.2009 imi inceteaza CIM in ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? ofeliadaniel ofeliadaniel Buna ziua! Sunt o mamica care in 8 mai 2011 i se termina concediul de crestere copil. Firma are activitatea suspendata, beneficiez de somaj? Si cat? Sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani nemes nemes In septembrie fetita face 2 ani si ar fi trebuit sa ma intorc la lucru,insa patronul nu mai are nevoie de prestatiile mele datorita faptului ca a angajat o ... (vezi toată discuția)