avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere si Inregistrare in RO al divortului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere si Inregistrare in RO al divortului pronuntat in USA

Buna seara,

Am fost casatorita cu un american si am divortat in anul 2009. Mentionez ca am inregistrat aceasta casatorie in RO, in acest sens detin si certificat casatorie romanesc.

Divortul care este definitiv si irevocabil a fost pronuntat in Ianuarie 2009 de catre autoritatile americane prin Final Decree of Divorce. Stiu ca trebuie sa-l trimit la Secretary of Stat din statul unde s-aa oficiat casatoria pt aplicarea apostilei.

Vreau sa-i trimit mamei mele o Procura Speciala pt a ma putea Reprezenta in RO in ceea ce priveste acest divort (recunoastere, etc)
Am cateva intrebari la Dvs:
1. EU trebuie sa fac cererea de divort pe care mama o va depune la Judecatorie? Sau deoarece mama detine aceasta Procura Speciala poate face cererea in numele meu?
2. Daca cineva ma poate ajuta cu un model de CERERE DIVORT (pt cazul meu, am domiciliul permanent in America)
3. De asemenea, model PROCURA SPECIALA

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:47, 19 August 2010
buna dimineata.
in cazul dvs. pt. a fi recunoscuta hotararea de divort pronuntata in america, trebuie efectuate demersurile la tribunalul din ro.
este vorba de acea procedura de exequator, si veti avea nevoie de un avocat care sa va reprezinte in fata instantei .
Hotarârile pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale straine pot fi puse în executare pe teritoriul României întocmai ca si o hotarâre pronuntata de instantele române. În cazul hotarârilor straine însa, este necesara parcurgerea unei proceduri speciale, aceea a exequator-ului. Procedura exequator-ului este o procedura judiciara în cadrul careia, în urma controlului exercitat asupra hotarârii straine de catre instantele românesti, hotarârea straina este declarata executorie.
Yvk multumesc foarte mult! :D Din toata inima!!! =D> Informatiile tale mi-au fost de un real folos!!! =D>

Nu am nimik cu procedeul recomandat de stimatii avocati (carora le multumesc pentru raspunsul prompt) numai ca se poate ajunge la costuri foarte mari. Chiar tin sa mentionez pentru toti romanii care trec printr-o situatie similiara si sunt domiciliati in USA sa urmeze sfaturile pe care Yvk mi le-a dat, referitor la recunoastere a unui divort pronuntat de catre autoritatile americane. In acelasi timp, pot sa spun ca am gasit un website care tin sa-l mentionez tuturor celor ce au nevoie sa-si legalizeze documente (divort, casatorie, etc) din USA in RO. Aceste informatii le gasiti aici:
[ link extern ]
Daca credeti ca o sa reusiti fara instanta...noi va asteptam sa ne spuneti daca ati reolvat...:)
chiar suntem foarte curiosi cum veti reusi recunoasterea hotararii de divort fara sa fie nevoie de instanta de judecata. va asteptam sa ne comunicati si noua!

Alte discuții în legătură

Divortat sau casatorit carolinagherman carolinagherman A propos de intrebarea citita adineaori despre casatorie si divort . amandoua in UK O persoana casatorita ce s-a stbilit in strainatate si apoi a divortat ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort din spania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea divortului din sua in romania moni08 moni08 Am si eu nevoie de sfatul unui avocat, va rog. In 2 zile (Doamne ajuta!) o sa obtin divortul de sotul meu. Amandoi suntem cetateni romani dar locuim de 6 ani ... (vezi toată discuția)