avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

talharie

un cetatean x este agresat in plina noapte, i se fura telefonul mobil ..se ajunge in tribunal in care cetateanul x este martor.agresorii sunt acuzati de talharie si risca o pedeapsa de la 7- la 10 ani( sau ceva de genul)...cum poate acest martor sa se retraga din proces?
exista vre-o cale?
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:43, 18 August 2010
Iata o modalitate speciala de audiere a martorului

Protectia datelor de identificare a martorului

(1) Daca exista probe sau indicii temeinice ca prin declararea identitatii reale a martorului sau a localitatii acestuia de domiciliu ori de resedinta ar fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea lui ori a altei persoane, martorului i se poate incuviinta sa nu declare aceste date, atribuindu-i-se o alta identitate sub care urmeaza sa apara in fata organului judiciar.

(2) Aceasta masura poate fi dispusa de catre procuror in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii de instanta, la cererea motivata a procurorului, a martorului sau a oricarei alte persoane indreptatite.

Declaratiile de martor au forta juridica probanta obligatorie ,persoana care are cunostinta despre imprejurarile in care fapta a fost savarsita trebuie sa le relateze.( refuzul se poate concretiza in aplicarea unei amenzi si aducerea cu mandat a martorului ).
Userul ar trebui sa vina cu mai multe detalii.
Talharia consta in furtul savarsit prin intrebuintarea de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si in furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea.
Obiectul juridic special
Fiind o infractiune complexa, talharia are ca obiect material, in primul rand, un bun mobil.
Obiectul juridic principal, care este identic cu cel al furtului, consta in relatiile sociale referitoare la posesia si detentia asupra bunurilor mobile. Obiectul juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei.
Talharia se consuma in momentul cand executarea activitatii principale -; furtului -; a fost dusa pana la capat, bineinteles cu conditia ca faptuitorul sa fi folosit violenta, amenintarea etc.

Potrivit alin. 2 art. 211 cp, talharia este mai grava daca s-a savarsit in urmatoarele imprejurari: a. in timpul noptii b. intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport c. de doua sau mai multe persoane impreuna d. de o persoana mascata, deghizata sau travestita e. de o persoana avand asupra sa o arma sau substanta narcotica f. din locuinta g. a avut vreuna din urmarile aratate in art. 182.
Infractiunea de talharie se urmareste si se judeca potrivit regulilor de procedura penala obisnuita. Actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Chiar si atunci cand in continutul complex al talhariei ar intra un furt care se urmareste la plangerea prealabila a persoanei vatamate (art. 210 Cod Penal), urmarirea penala se face din oficiu, fiindca talharia este o infractiune complexa, unica, cu un grad de pericol ridicat.
Nu poate retrage plangerea, daca a facut asemenea plangere, in cazul infractiunii de talharie. Retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala, este o infractiune cu un grad ridicat de pericol.
Din cate inteleg cercetarea este in faza judecatii si numai in functie de probele din dosar se mai poate face schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tâlhărie în infracţiunea de furt calificat în cea de lovire şi alte violenţe
Este bine sa mearga pana la capat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt&talharie&tentativa la infractiunea de talharie ContSters74561 ContSters74561 Un hot a intrat pe un geam deschis intr-un apartament situat la parterul unui bloc. Cand scotocea prin casa dupa unele bunuri de valoare mare si bani, a fost ... (vezi toată discuția)
Tentativa talharie eduuard eduuard Cand exista tentativa la talharie? Daca de exemplu, s-a consumat infractiunea scop, bunul fiind sustras cu succes, mai putem vorbi de tentativa la talharie? (vezi toată discuția)
Loviri si alte violente - plangere penala dalv dalv Buna ziua, Am depus o plangere penala pentru loviri si alte violente la politie In urma icidentului cu persoana respectiva am fost bruscat, zgariat (nu am ... (vezi toată discuția)