avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj

am si eu o mare dilema si chiar am mare nevoie de un raspuns,am trait cu cineva timp de 15 ani in concubinaj,eu am dreptul la ceva din ce am facut impreuna in tot acest timp????? #-o
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:06, 19 August 2010
Daca este pe numele dvs atunci se prezuma ca este bunul dvs.
Daca este pe numele concubinei, puteti invoca doar un drept de creanta...
teoretic, bunurile dobindite in toata aceasta perioada sint considerate a fi bunuri comune, unei eventuale iesiri din indiviziune(coproprietate) fiindu-i aplicabila cota ideala de 50%. in cazul in care, aportul dv. material, la dobindirea bunurilor supuse iesirii din indiviziune este mai mare si, poate fi probat prin acte, se poate aplica o cota mai mare.
Bunurile dobandite de catre concubini pot avea situatia juridica a proprietatii comune pe cote parti ( cota parte fiind invidualizata,abstracta, ideala, matematica )
sau unul dintre acestia poate avea un drept de creanta , insa , scurgerea a trei ani de la nasterea drepului conduce la stingerea dreptului material la actiune,actiunea putand fi respinsa ca fiind prescrisa (decretul 167/1958 prevede termenul general de prescriptie de trei ani ).

Recunoasterea intrerupe acest termen .

buna ziua.
daca de exemplu ati locuit in aceasta perioada in imobilul concubinei dvs., puteti eventual invoca un drept de creanta in ceea ce priveste umbunatatirile , renovarile pe care le-ati facut la acest imobil in perioada concubinajului.
dar trebuie sa aveti in acest sens facturi, chitante care pot proba contributia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire concubinei adrianag1974 adrianag1974 Am trait in concubinaj cu un barbat 20 de ani.El a fost casatorit iar in urma casatoriei a avut doi copii la ora actuala majori.Cand am hotarat sa stam ... (vezi toată discuția)
Se admite donatia cotei parti de teren in indiviziune? mariapopescu mariapopescu Tata este comostenitor cu o nepoata,ambii fiind mentionati in titlul de proprietate care-i pe numele mamei lui decedate.In situatia data tatal imi poate dona ... (vezi toată discuția)
...iesire din indiviziune... ContSters4579 ContSters4579 ...ce spunet, daca un sot a dobandit prin mostenire bun propriu 1/2 dintr-un imobil,si cealalta cota de 1/2 impreuna cu sotul prin intretinere bun comun, ... (vezi toată discuția)