am si eu o mare dilema si chiar am mare nevoie de un raspuns,am trait cu cineva timp de 15 ani in concubinaj,eu am dreptul la ceva din ce am facut impreuna in tot acest timp????? #-o
teoretic, bunurile dobindite in toata aceasta perioada sint considerate a fi bunuri comune, unei eventuale iesiri din indiviziune(coproprietate) fiindu-i aplicabila cota ideala de 50%. in cazul in care, aportul dv. material, la dobindirea bunurilor supuse iesirii din indiviziune este mai mare si, poate fi probat prin acte, se poate aplica o cota mai mare.
Bunurile dobandite de catre concubini pot avea situatia juridica a proprietatii comune pe cote parti ( cota parte fiind invidualizata,abstracta, ideala, matematica )
sau unul dintre acestia poate avea un drept de creanta , insa , scurgerea a trei ani de la nasterea drepului conduce la stingerea dreptului material la actiune,actiunea putand fi respinsa ca fiind prescrisa (decretul 167/1958 prevede termenul general de prescriptie de trei ani ).
buna ziua.
daca de exemplu ati locuit in aceasta perioada in imobilul concubinei dvs., puteti eventual invoca un drept de creanta in ceea ce priveste umbunatatirile , renovarile pe care le-ati facut la acest imobil in perioada concubinajului.
dar trebuie sa aveti in acest sens facturi, chitante care pot proba contributia dvs.