Doresc sa ma ajute cineva; sotia mea a fost in concediu o saptamina la revenire a primit un preaviz in care i se aduce la cunostintia ca activitatea societatii se restringe , ea nu a semnat acel preaviz, acum a primit preavizul prin posta . Nu inteleg ea nu poate beneficia de somaj avind 3 ani vechime la firma si nu a beneficiat niciodata de somaj. La art 3 scrie in felul urmator; motivul de drept al concedierii il constituie art.65 din legea nr .53/ 2003 -codul muncii
In preaviz scrie ca 4 ore pe zi trebuie sa te prezinti dar patronul ia interzis sa ma lucreze ceva , sa se plimbe prin curte i sa spus iar ea nu mai fost de 2 zile la lucru ce se poate inimpla?
Sotia dumneavostra trebuie sa se prezinte la servici, chiar daca patronul i-a spus sa nu mai mai duca, pt ca poate fi concediata pentru absente nemotivate.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie indeplinite doua conditii:
- sa inceteze CIM din motive neimputabile salariatului;
- sa aiba lucrate si cotizate la somaj 12 luni in ultimele 24 deluni.
2. Concedierea cu art.65 din Codul muncii ii permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
3. Dosarul cu actele necesare se depune de catre salariat la Agentia de Somaj.
4. Ce intelegeti cand spuneti ca "angajatorul sa o dea direct in somaj"? Pai, nu el o da in somaj ci statul ii da indemnizatia daca indeplineste conditiile pe care le-am spus mai sus.
5. Fiind o concediere individuala angajatorul poate reinfiinta postul si angaja pe altcineva in loc. Nu are obligatia sa recheme pe fostul salariat..
6. Daca angajatorul ii da scris sa nu se prezinte la serviciu in perioada de preaviz este bine, daca nu trebuie sa se duca sa nu o ponteze nemotivat, ca nu mai primeste salariu pe perioada preavizului.
7. Pe timpul preavizului (si nu numai) un salariat poate incheia un alt CIM cu alt angajator.
Conflict munca
dany.ctyn
patronii mei desfinteaza societatea si ne cere sa facem o cerere de demisie pe motiv ca unul dintre ei infiinteaza in cateva zile o noua societate si ne va ... (vezi toată discuția)