avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua

am o rugaminte in legatura cu aceasta problema, daca ma puteti ajuta:
cam cat dureaza si cat costa aceasta succesiune? ce acte sunt necesare?
mentionez ca suntem 2 mostenitori, eu si mama, si avem un apartament de 2 camere cf.2; am inteles ca este si un termen pana cand putem face succesiunea.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:10, 22 August 2010
Trebuia sa acceptati succesiunea in termen de 6 luni de la deces.Fie expres, la notar, fie tacit, adica, efectuand unele acte care denota interesul dvs. de a accepta( de exemplu plata Impozitului).
In termen de 2 an i de la deces , daca dezbateti succesiunea, nu veti plati taxa de 1% din valoarea masei succesorale.Dupa aceasta perioada, veti plati.
Va adresati notarului , in raza teritoriala a ultimului domiciliu a ldefunctului.Cu actele care sa ateste calitatea dvs. de succesibili, certificat de deces, acte de proprietate, si mai multeVeti umbla putin si pe la primarie.
partajul poate fi cerut oricand. termenul de care vb dvs. se refera la acceptarea mostenirii, ceea ce este o cu totul alta problema.
solutia care comporta cele mai mici costuri este cea a introducerii unei atiuni de partaj in instanta, si daca va intelegeti cu mama dvs. sa incheiati o intelegere in fata instantei, intelegere care va constitui ulterior textul hotararii pronuntate de catre instanta.
costurile taxelor vi le poate preciza doar notarul. pt dezbaterea succesiunii va trebuie actele de proprietate ale bunului imobil, actele de stare civila ale dvs si mamei dvs precum si certificatul de deces al tatalui dvs.
dana_2na a scris:

buna ziua

am o rugaminte in legatura cu aceasta problema, daca ma puteti ajuta:
cam cat dureaza si cat costa aceasta succesiune? ce acte sunt necesare?
mentionez ca suntem 2 mostenitori, eu si mama, si avem un apartament de 2 camere cf.2; am inteles ca este si un termen pana cand putem face succesiunea.
multumesc anticipat.

Chiar daca va intelegeti cu mama dvs. este recomandabil sa faceti succesiunea la instanta intrucat costurile sunt mai reduse.
Nu durata va intereseaza cel mai mult ci costurile presupun.
Va trebui sa va angajati avocat pentru redactarea unei tranzactii pe care o veti semna in fata instantei la primul termen de judecata.
Va trebui sa se prezinte si mama dvs. pentru a semna actul de tranzactie.
Este posibil sa scapati de taxa de 3% din valoarea masei succesoarale si chiar daca o veti achita, potrivit legii, aceasta se restituie daca respectati ce v-am scris.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea la notar sau la avocat MBELGIANU MBELGIANU Tatal meu a decedat acum 14 ani,la momentul respectiv sa deschis actul succesoral sa dechis la NOTARIAT pt.actiunile avute la o firma la care afost ... (vezi toată discuția)
Succesiune nico_87 nico_87 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in aprilie 2002, lasand un urma o sotie si 3 copiii minori. Mama noastra nu a inaintat ... (vezi toată discuția)
Succesiune ANAMARIA11 ANAMARIA11 IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)