Ok incep sa inteleg cum sta treaba cu accesiunea dar am un exemplu in care nu stiu cum sa procedez:
Soacra mea a cumparat in 1998 prin licitatie publica de la AgroService Poiana Mare , Dolj o cladire de ferma(in extravilan) cu anexe aferent (2 fantani,etc). La momentul respectiv terenul cred ca apartinea primariei.
Intre timp prin 2006 primaria a vandut altcuiva terenul de sub ferma. Avea primaria acest drept, nu trebuia sa mi ofere mai intai mie acest drept avand deja in proprietate ferma?
Inteleg ca am fost un cumparator de buna credinta deci ferma nu revine automat celui care a cumparat terenul. Pot eu sa obtin terenul de sub ferma?
Daca nu atunci daca nu vreau sa platesc chirie ce se intampla?
Pe de alta parte am inteles de la bunicu-meu ca exista o lege de curand care spune ca atunci cand vinzi un teren trebuie "sa prezinti cererea de pret intai" vecinilor sau ceva de genul asta pentru a nu faramita locul si a le da lor ocazia sa-si mareasca parcela. Avand in vedere ca in dreapta langa ferma detineam un teren agricol (deci eram si vecin) nu trebuiau sa ma intrebe?
LEGE nr.54 din 2 martie 1998 privind circulaţia juridică a terenurilor prevedea un drept de preemtiune la cumpararea terenurilor in favoarea coproprietarilor, proprietarilor vecini si arendasului, insa a fost ABROGATA de Legea nr. 247/2005.
Acum vanzarea terenurilor este libera catre oricine.
Avand in vedere ca ferma apartinea AgroService S.A.(asociatia fostilor proprietari) iar pamantul al primariei pot deduce ca acestia ar fi avut drept de superficie care mi s-a transmis prin vanzarea cladirii?