avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme uzul fruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme uzul fruct

Bunicii sotului ne-au facut act de vanzare cumparare pentru o suprafata de 200 mp,cu clauza de intretinere ajutor in gospodarie, etc.
Bunica a murit acum 2 ani (de inmormantare ocupandu-ne noi), de atunci ne ingrijim de bunicul asa cum putem: ii fac mancare, ii spal, verificam daca el este bine, orice ajutor ne cere, etc. fac recizarea ca pe acest teren am ridicat o casuta, 2 camere, baie, bucatarie, etc, casa care este lipita de a bunicului (locuim in aceeasi curte, fiecare platindu-si separat darile la stat)
De 2 luni bunicul a inceput sa refuze sa mai ia mancare de la mine, sa ii mai spal, etc,
Ne ingrijoreaza aceasta situatie, poate sa strice aceste acte, pe ce motiv? Fac precizarea ca bunicul are o pensie mare. Sunt obligata sa il "intretin" si sa am eu grija de toata gospodaria si el sa faca cu pensia lui ce vrea?
Cel mai recent răspuns: laura_lupu2002 , utilizator 02:19, 14 Octombrie 2007
Concret, inscrisul vostru are o denumire data de un notar "nefericit" insa -in drept- sunt doua contracte, dupa cum am precizat. Deci, inteleg ca acest contract este pentru toata suprafata... Voi, cumparatorii sunteti proprietari, nu exista proprietar de drept "bunicu' " si de fapt "voi"; sunteti proprietari, iar sarcinile proprietatii, impozitele, ar trebui sa le suportati voi, inclusiv pe constructia stapanita de bunic( care este proprietatea voastra). Pentru "linistirea" bunicului, care probabil se afla sub influenta altor rude "binevoitoare", puteti sa-i spuneti ca aveti de gand sa angajati un avocat si, de asemenea, sa vindeti proprietatea - sub conditia prevazuta in contract - unor tigani, care ii vor "rezolva" batranetea; in mod cert se va linisti...
Singura conditie, daca solicita ceva aveti obligatia de a-i acorda; in mod cert, la data incheierii contractului, suma prevazuta in contract depasea jumatatea valorii proprietatii, drept pentru care poti sta linistita.
sincera sa fiu chiar m-am mai linistit,
fara sa vreau poate nu am fost clara, toata gospodaria cuprinde: casa bunicului + 800 mp din care noua ne-a vandut suprafata de 200 mp pe care noi am construit o casuta, nici nu discut de restul de 600 mp - i-am spus ca nu vreau avere, la cum se poarta ..... ati constatat foarte bine ca e influentat de niste rude, are atat rautate in el, ca de 2 ani de cand noi am facut baia si am tras apa, nu a vrut sa vina sa faca baie sau mearga ca tot omul la o toaleta (fara sa ii fie frig) i-a interzis sotului sa mai intre la el in casa - in casa in care a crescut - cati nepoti se duc sa verifice seara de seara daca el este in ordine, daca a oprit gazul, etc. e batran se poate intampla orice, poate uita, bunicul a spus ca vine numai sa il verifice daca a murit.......
Scuze, cred ca m-a luat putin valul si v-am plictisit cu povestea mea, imi cer scuze, mi-e greu sa cred ca sunt oameni asa influentabili si asa rai.....
nu exista povestea cu om bun, om rau... nu ma jigni!

Deci sunteti proprietari pe suprafata voastra si nu are ce sa faca... faptul ca refuza intretinerea este o problema de-a "mosului". In nici un caz sa nu faci "prostia" de a aduce martori care sa vada ca acesta refuza intretinerea; oricum "mosul" nu are nevoie... Eventual discutati despre restul proprietatii, insa numai cu renta viagera. Bafta!
Aiurea! Cum sa nu-i trebuiasca martori!!!

Dimpotriva, e imperios necesar sa poti dovedi in caz de nevoie (cerere de rezolutiune a contratului de intertinere) ca batranul, creditor al obligatiei, refuza intretinerea si prin urmare e culpa lui nu a mea (debitor).
multumesc de raspunsuri, poate ma puteti ajuta in continuare: in contract scrie
"Cumparatorul urmeaza sa intre in stapanire de drept asupra bunurilor vandute incepad de azi..., iar in stapanire de fapt dupa decesul acestora.
Pe langa pret cumparatorul are obligatia de a-i intretine pe cei doi pana la sf vieti, intretinere si ingrijire ce consta in ingrijire, alimente, medicamente, ajutor in gospodarie, iar dupa decesul acestora, sa-i inmormanteze potrivit traditiei. ... Eu cumparatorul declar ca am luat la cunostinta despre situatia faptica si juridica, sunt de acord cu toate clauzele si fac aceasta dobandire pe riscul meu, fara a-i scuti pe vanzatori de GARANTIA DE EVICTIUNE ce s-ar ivi...." (ce-o fi insemnand)
Fac precizarea ca bunica a murit si noi ne-am ocupat de inmormantare.
cred ca la mine treaba e complicata!
In acte mai apare strabunica, scuze,
Strabunica trasmite cumparatorului (noua) fara plata uzufructul viager asupra suprafetei de teren , iar noi vanzatorii (bunicii) cotele noastre indivize din nuda noastra proprietate aceluias cumparator, proprietatea noastra cu privire la suprafata de teren 200 mp.
Inainte de a ne face noua acte, cu 1 an. strabunica le-a facut lor acte....
Multumesc

Alte discuții în legătură

Contract v-c cu clauza de intretinere laura_lupu2002 laura_lupu2002 Buna ziua In anul 1995, bunicul, bunica si strabunica ne-au vandut un imobil (casa 2 camere + teren) prin contract de vanzare cumparare cu clauza de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters15764 ContSters15764 Buna ziua, Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei. Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters15764 ContSters15764 Buna ziua, Unchiul meu vrea sa dezbata succesiunea dupa moartea parintilor lui, adica dupa bunicii mei. Va descriu mai jos situatia cu care ma confrunt in ... (vezi toată discuția)