avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actul de donatie poate fi anulat de un contract de v-c?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actul de donatie poate fi anulat de un contract de v-c?

Buna ziua.
Daca o ruda a mamei a facut un act de donatie pe numele mamei, ruda respectiva poate sa anuleze actul respectiv si sa vanda proprietatea altcuiva fara sa aiba obligatia de a cere consimtamantul beneficiarului donatiei sau macar de a-l notifica cu privire la intentia de a vinde?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: alex_30 , utilizator 22:45, 21 August 2010
NU , intrucat donatiile sunt irevocabile ca regula, irevocabilitatea fiind regula in materia donatiilor iar revocabilitatea exceptia. exceptiile sunt putine si sunt mentionate in lege.Nu cred sa fie cazul , adica donatarul-mama dvs. nu a incercat, de exemplu sa il omoare pe donatar .
Legea spune ca revocarea ar putea interveni cand: donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
ContSters47264, utilizator
Multumesc.
Intrebarea mea a continut o eroare, in sensul ca nu e vorba de un act de donatie, ci un act de mostenire. Care este situatia in acest caz, cel care a lasat mostenire (ruda mamei) poate anula actul fara consimtamantul mostenitorului si sa vanda proprietatea altcuiva (in cazul de fata, fratele mamei)?
Multumesc.
Adica este vorba despre un testament facut mamei? Da, testatorul poate sa vanda, nu il obliga nimic sa mentina testamentul, poate sa faca orice act , de dispozitie -vanzare, donatie, prin acestea testamentul considerandu-se revocat.
Si mostenitorul se poate "trezi" fara mostenire fara sa fie notificat in niciun fel de notar sau de testator ca testamentul a fost revocat?
Inteleg ca testatorul sau testatparea este inca in viata, da? In acest caz , legatarul-cel in favoarea caruia s-a intocmit testamentul , nu este mostenitor propriu zis, sa zicem ca ar putea succede, testamentul fiind un act mortis causa, adica pentru cauza de moarte,. ceea ce presupune ca efectele lui se vor produce abia la decesul testatorului .Cat el este inca in viata isi poate schimba optiunea, poate testa in favoarea altcuiva sau poate vinde sau dona. Nu este tinut a mentine testamentul intocmit.Intocmirea unui nou testament il anuleaza pe cel facut mamei dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Poate fi revocată donația unui imobil după decesul unuia dintre donatori? karmakay karmakay Buna ziua, As dori sa asflu drepturile de mostenitor al mamei mele pentru apartamentul in care locuieste tatal ei. Mentionez ca apartamentul a fost donat de ... (vezi toată discuția)
Donatie prin testament fara certificat de mostenitor silviu35 silviu35 AM 29 ani persoana care vreau sa fiu cu ea are 31 ani are o fata de 4 ani si un baiat de 6 ani pot sa fac donatie cu testament fara sa le fac certificat de ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie imobiliara iulicelu iulicelu buna ziua!va voi relata pe scurt situatia mea! am donat o casa in favoarea iubitului meu.mentionez ca traim impreuna de 11 ani dar nu suntem casatoriti legal. ... (vezi toată discuția)