avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie/fisa de lichidare/somaj/anexa14
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie/fisa de lichidare/somaj/anexa14

Intrucat nu mi-am primit salariul din martie si pentru ca seful imi vorbeste foarte urat, am hotarat sa-mi depun demisia din functie. Am vorbit cu o cunostinta sa ma angajeze pe durata determinata la ea la firma, pentru ca, mai apoi sa pot sa-mi depun actele de somaj (am 10 ani de munca). Vineri, saptamna viitoare, imi expira termenul demisiei. Va rog sa-mi spuneti:
1. trebuie sa fac vreo cerere pentru a mi se face lichidarea (am primit pe semnatura doar o stampila), pentru a primi fisa de lichidare sau firma este obligata sa faca acest lucru. Cum sa procedez in ceea ce priveste salariile (sunt sigura ca nu mi le vor da), ma gandesc ca daca semnez fisa de lichidare nu voi mai primi salariile chiar daca ii actionez in instanta.
2. am inteles ca dupa ce va fi expirat contractul pe perioada determinata, pentru a depune actele de somaj, trebuie sa am ca document pentru dosarul de somaj,anexa 14, de la firma unde activez acum. Va rog sa-mi spuneti cum se numeste acest formular si ce demersuri trebuie sa fac pentru a intra in posesia lui. Mentionez ca demisia nu s-a vrut sa mi se inregistreze la registratura si am trimis-o prin posta cu confirmare de primire.
3. Demisia am depus-o pe 12 august, la posta, pe 13, au primit-o, practic, perioada de preaviz expira pe 25 august (15 zile calendaristice sunt trecute in cim)?
Va multumesc mult
Ultima modificare: Duminică, 22 August 2010
viu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 14:12, 23 August 2010
1. Nu trebuie sa faceti nici o alta cerere. Dupa expirarea previzului solicitati sa fi se elibereze carnetul de munca si celelate acte de licidare ( printre care si anexa 14)
2. Anexa 14 este Adeverinta de somaj prin care se adevereste plata contributiilor la bugetul asigurărilor pentru somaj in ultimele 12 luni.

Ca o parere personala, prevazuta si in codul muncii, ati fi putut demisiona fara preaviz si pentru ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca - ex. plata lunara a salariului si astfel cred ca ati fi putut sa va depuneti dosarul pentru somaj.

Solicitarea (eliberare carnet munca, lichidare, anexa 14) trebuie sa o fac scrisa?
Va rog spuneti-mi despre perioada de preaviz, am inteles , citind pe forum (poate am inteles gresit), ca prima si ultima zi nu se iau in considerare la numararea celor 15 zile calendaristice aferente perioadei de demisie (eu mi-am depus demisia pe 12, dupa logica mea, 27 este ultima zi de serviciu)
va multumesc mult de tot
pentru salariile neachitate puteti sesiza ITM-ul si, concomitent, puteti depune o cerere in justitie, fiind scutita de plata taxelor de timbru, la Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul. in cazul dv.-ati demisionat, nu beneficiati de plata ajutorului de somaj.
1.Veti beneficia de indemnizatie de somaj deoarece ultima incetare de contract individual de munca, pe perioada determinata, seface in baza art.56j din Codul muncii care permite sa primiti indemnizatia de somaj.
2. Vedeti ca trebuie sa aveti doua exemplare de adeverinte anexa. Una si de la fostul angajator.
3. Nu e nevoie sa faceti cerere scrisa catre angajator sa va elibereze documentele la lichidare.
Ultima modificare: Duminică, 22 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Revin cu nelamurirea despre perioada demisiei, practic aceasta expira pe 27 august?
In cazul in care constat ca nu am fost pontata, desi am fost prezenta la serviciu ce ar trebui sa fac? (am un coleg caruia i-a nascut sotia si nu a putut sa intre in concediu de crestere copil pentru ca nu a avut stagiu de cotizare, desi acesta a fost prezent la serviciu, totusi, nu a facut nici o reclamatie si a ramas in continuare la seviciu de teama ca-si pierde slujba). Mentionez ca salariile le primim in plic, semnam din joi in paste statul de plata, spre exemplu eu, am semnat pentru avansul din martie si avansul din iulie pe statul de plata (cu valoarea salariului aferenta contractului de munca), in rest, am primit in plic sume de 100-200 lei, sume care nu reperezentau decat 10-20% din ceea ce trebuia sa primesc pe stat.
va multumesc

Alte discuții în legătură

Somaj / anexa 14 viu viu Pe 13 septembrie anul trecut mi-a expirat preavizul dat de firma prin care ma trimiteau in somaj. Pe 14 septambrie m-am angajat la alta firma. Acum 2 ... (vezi toată discuția)
Concediere fara preaviz cu drept de șomaj? Vulpishor Vulpishor Bună ziua, ieri am fost anunțată că sunt concediată, motivul nu l am primit dar sincer chiar mă.bucur. ideea este că azi mă anunță că trebuie să ... (vezi toată discuția)
Anexa 14 viu viu Pe 27 august mi-a expirat perioada de preaviz pentru demisie (am lucrat 14 sept 2009 -27 august 2010). Am solicitat anexa 14. Aceasta a fost completata cu ... (vezi toată discuția)