buna ziua,sunt in concediu medical din 5 luna aceasta si pana in 27 luna aceasta,am mai pus o intrebare in forum si mi s-a rasp ca in cazul in care eu ,in mod normal,primesc salariul in datele de 5 si 20 ,plata conc medical trebuie facuta la aceleasi date.am luat legatura cu angajatorul dupa mari eforturi de a-l contacta si am primit urmatorul rasp: am predat actele la contabila9in cond in care eu azi am primit rasp acesta si conc med l-am predat la patron in data de 7)si inca nu s-a aprobat,trebuie sa se faca verificariile de catre cei de la cnsas si abia apoi voi primi banii la sfarsitul lunii viitoare .cand ii voi primi atunci ti-i voi da.acum nu ti-i dau chiar daca legal este ca eu sa iti platesc tie conc med in zilele normale de salariu.
intrebarile mele sunt: este legal sa mi se refuze plata conc medical?
de cine trebuie aprobast acel conc medical,in cond in care eu detin bilet de iesire din spital in care scrie clar ca eu am fost internata si operata,am stat acolo 2 zile,dupa care am primit 21 de zile de conc med?
ce verificari anume se pot face de cnsas,in afara de cele prevazute de noua lege in leg cu intervalele orare intre care trebuie sa fi acasa si pauzele dintre ele in care iti este permis sa parasesti domiciliul?
sunt eu obligata sa astept acele verificari pt a fi platita,daca ziua mea de salariu este inainte sau mai rau,chiar a trecut?
in cazul acesta,se poate considera ca angajatorul nu a respectat clauzele inscrise in cim,si imi pot cere rezilierea cim prin art 79 alin 8?
va multumesc anticipat
Am Inteles ca at-ti fost in concediul medical lunea aceasta din 5-27 august,BunConf. legi,dumneavoastra primiti salariul pe luna august doar dupa 1sept.Corect?
Atunci ati fi primit in 5 si 20 ,banuiesc salariul pe luna iulie si ,aprope sigur avansul pe luna august.adica ce ati lucrat din 1-15 august ,corect?
Patronul este obligat ,daca ati avut concediul medical initial sa va plateasca primele 5zile iar urmatoarele zile de CNASS.
Oricum acum pe data de 20 aug. ati fi trebuit sa primiti zilele lucrate pina ati intrat in conc. medical si primele 5zile calendaristice din conc. medical,dar pentru ca luna in curs se contabilizeaza dupa 1sept..nu e tirziu sa va plateasca luna viitoare in 5.
deci asteptati sa treaca luna si sa vedeti daca se vor face verificari de la casa de sananate ,daca patronul a cerut acesta ...Rabdare...asta e Romania..acestia sunt patronii..
referitor la reziliere,verificati mai intii contactul si clauzele..
succes!!
1. Puteti sa demisionati, in baza art.79(8) din Codul muncii, dar nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Angajatorul nu are dreptate cand sustine ca intai verifica CASS si apoi se plateste certificatul medical. Verificarea certificatului se face de catre angajator (prin contabil) si se plateste.
3. Din OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
4. Asadar sesizati Casa de Asigurari de Sanatate sa ia masurile legale si sa-l oblige pe angajator sa va plateasca certificatul.
am inteles ce spuneti,muiltumesc pt promptitudine,dar faptul ca eu primesc in data de 20 a acestei luni,dealtfel depasita ,remuneratia pe ntru iulie sete fictiva doar pt reglarea in acte,pt ca realitatea este ca noi,in aceasta firma primim banutii la zi.adica eu pe 20 auggust ar fi trebuit sa primesc ce am muncit din 5 si pana in 20,si cum nu am muncit,ar fi trebuit sa platesc banii pe conc medical.nu am inteles ce ati vrut sa spuneti cu cele 5 zile.asa se procedeaza in general?patronul e obligat sa plateasca doar primele 5 zile si restul cand i se vireaza si lui banii de la cnsasa?
1. Colega mea, @iulia53, v-a spus cum se suporta si de catre cine indemnizatia da concediu medical. Dar asta nu va intereseaza pe dvs., este problema angajatorului.
2. Angajatorul plateste indemnizatia si apoi o primeste de la CASS sau o scade din contributia totala pentru CASS din luna respectiva. Si asta este tot problema angajatorului.
3. Asadar faceti sesizare la CASS.
Concediu prenatal
claudya23
buna ziua.am o problema cu angajatorul meu care nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal.mentionez k am intrat in concediu prenatal in luna mai.pe data de 6 ... (vezi toată discuția)