avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... arest preventiv
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

arest preventiv

Buna seara , as avea nevoie de niste informatii . Am aflat ca un vechi prieten este in arest preventiv de vreo 3-4 luni , nu stiu cum sa iau legatura cu el nu avem cunostinte comune si as vrea sa-i scriu o scrisoare sau sa il vizitez dar nu stiu nr. de celula . Am dreptul sa il vizitez sau sa-i scriu macar o scrisoare si daca ii stiu doar numele si penitenciarul unde este tinut fara numar de celula primeste scrisoarea ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:10, 24 August 2010
expediati-i o scrisoare pe adresa penitenciarului daca spuneti ca stiti unde e arestat.
Bineinteles ca aveti dreptul sa-l vizitati si sa-i scrieti scrisori chiar daca acesta se afla pe faza de urmarire penala sau cea de cercetare judecatoreasca. Prietenul d-voastra are dreptul chiar sa va si sune cel putin odata pe saptamana.
Mai intai conteaza stadiul procesual in care se afla dosarul prietenului d-voastra. Daca se afla inca pe faza de urmarire penala (faza care nu poate dura mai mult de 6 luni cu inculpatul aflat in stare de arest preventiv) el se afla in arestul IPJ-ului corespunzator localitatii in care se afla instanta la care se judeca cauza. De exemplu: Daca judecarea cauzei este de competenta Judecatoriei Timisoara, prietenul d-voastra este in arestul IPJ-Timis. Atentie! Este posibil sa se judece cauza la o alta instanta din judet, cum ar fi Judecatoria Lugoj, dar el sa se afle tot in arestul IPJ-Timis de la Timisoara, pentru ca de-obicei nu sunt mai mult de o sectie de arest intr-un judet.
Daca se afla pe faza de cercetare judecatoreasca sau chiar apel ori recurs, acesta se va afla incarcerat la sectia de arestati preventivi din cadrul penitenciarului care corespunde instantei care judeca cauza. De exemplu: La Penitenciarul Timisoara se afla toti arestatii preventivi care nu mai sunt pe faza de urmarire penala si a caror cauza se judeca in judetele Timis, Arad sau Caras-Severin.
Puteti sa il vizitati la locul de detinere dar pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie ca prietenul d-voastra sa va fi trecut pe o lista de eventuali vizitatori, lista care trebuie aprobata de administratia locului de detinere si chiar cateodata de organele de urmarire penala. Singura posibilitate de a-l vizita fara sa va aflati pe aceasta lista de vizitatori este sa fiti ruda cu inculpatul respectiv, caz in care nu mai functioneaza aceste restrictii. Ratiunea acestor restrictii este cea de a restrictiona pe cat posibil contactul inculpatului arestat preventiv cu eventuali complici sau coautori.
Ideea e sa luati legatura cu familia prietenului d-voastra si sa va puneti de acord cu acestia, pentru ca nu doriti sa va suprapuneti vizita cu cea pe care poate acestia o planuiesc sa i-o faca. Este important sa stiti ca are dreptul la doar 4 vizite pe luna si la un pachet pe luna cu ocazia vizitelor. La o vizita pot participa maxim 3 vizitatori, asadar, pentru inceput poate ar fi bine sa mergeti la vizita impreuna cu familia prietenului d-voastra, pentru ca nu a-ti dori sa-i incurcati programul de vizite si eventual sa-l vaduviti chiar de dreptul la pachet.
Ca sa-i scrieti trebuie doar sa aflati adresa locului de detinere si sa ii treceti corect numele. Daca se afla arestat in cadrul IPJ-ului, mentionati si "arest preventiv", daca se afla incarcerat la penitenciar mentionati "sectia arestati preventivi". Puteti sa-i scrieti cate scrisori doriti si puteti chiar sa-i trimiteti bani prin serviciile postale dedicate (intrebati la posta cum sa faceti, sigur stiu) pentru ca printre alte drepturi, prietenul d-voastra are dreptul si de a efectua cumparaturi.
Va felicit pentru atitudinea d-voastra de a incerca sa fiti alaturi de prietenul d-voastra si sper ca nu o veti abandona, acestea sunt momentele in care are nevoie cu adevarat de ajutor.
Daca mai aveti si alte intrebari, si sunt convins ca veti avea, nu ezitati sa ma contactati sau sa le postati pe forum, de-asemenea va recomand sa cititi legea 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, si sa-i duceti si prietenului d-voastra o copie pentru a intelege mai bine care sunt drepturile si obligatiile pe care le are.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic
timea82 a scris:

Buna seara , as avea nevoie de niste informatii . Am aflat ca un vechi prieten este in arest preventiv de vreo 3-4 luni , nu stiu cum sa iau legatura cu el nu avem cunostinte comune si as vrea sa-i scriu o scrisoare sau sa il vizitez dar nu stiu nr. de celula . Am dreptul sa il vizitez sau sa-i scriu macar o scrisoare si daca ii stiu doar numele si penitenciarul unde este tinut fara numar de celula primeste scrisoarea ?

Aveti dreptul sa ii scrieti dar se spune ca scrisorile se citesc desi nu este legal...
Si el are dreptul de a va scrise...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

timea82 a scris:

Aveti dreptul sa ii scrieti dar se spune ca scrisorile se citesc desi nu este legal...
Si el are dreptul de a va scrise...

Asa este corespondenta este citita,cel putin in faza de urmarire si pana la condamnarea celui ce a savarsit infractiunea. Vizita nu se poate acorda decat daca persoana arestata face cerere in penitenciar in care mentioneaza relatia cu cel care doreste sa-l viziteze.Are dreptul la vizita,dar in acest fel renunta la o alta vizita ,poate cu cei din familie.Foarte frumos gestul,merita sa incerci si oricine are dreptul la o a doua sansa. Odata ajuns dincolo de gratii ,este mai greu sa reusesti sa iesi curand,ptr ca acesta este sistemul la noi in tara.
Cauta persoana ,cu siguranta se va bucura!Acolo nu poate avea prieteni.
Gabrielle Monique

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare catre un detinut adapralea adapralea As vrea sa trimit o scrisoare unui prieten aflat in arest preventiv de cateva zile. Este posibil acest lucru? Nu stiu daca se afla la sectia de politie sau la ... (vezi toată discuția)
Arest preventiv oana15 oana15 fratele meu a fost in arest preventiv la ipj de care apartinem, ieri a fost trimis in judecata si i sa prelungit arestul preventiv, as dori sa stiu daca el ... (vezi toată discuția)
Buna ziua prietenul meu este la penitenciarul craiova, nu este ... Diananadia Diananadia Buna ziua prietenul meu este la penitenciarul Craiova, nu este judecat încă, exista vreo probabilitate de a putea cere transfer la Timișoara? (vezi toată discuția)