avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... cum poti practica meseria de jurist in particular
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

cum poti practica meseria de jurist in particular

Cum poti practica meseria de jurist daca ai absolvit facultatea de drept ai si practica dar nu esti angajat pentru ca in zilele noastre nu te mai angajeaza nimeni si vrei sa practici meseria de jurist in particular? La Uniunea consil jur nu te poti inscrie decat daca esti angajat undeva cu carte de munca. Eu sunt somera si vreau sa practic aceasta meserie pe care o am ai am dobandit-o cu greu muncind si invatand in paricular cu clientii pe care o sa mi-i fac. Cum se poate face acest lucru? Va mutumesc anticipat pentru raspuns.
Perfect adevarat ce spune colegul avocat. Profesia de consilier si cea de avocat sunt doua profesii distincte cu reglementari distincte, chiar daca au la baza aceleasi studii.
Referitor la expresia "sa ne practicam meseria fara a sluji pe cineva", dintr-un inceput se pleaca gresit in practica acestei profesii de consilier juridic. Nu slujim pe nimeni, in sens de patronat sau administratie a unei societati comerciale, ci dimpotriva, chiar si sub imperiul raporturilor juridice de munca, intre consilierul juridic si administratie trebui sa existe colaborare si nu supusenie.

Ganditi-va la aceasta modalitate de "lucru" cu partenerii d-vs care v-au angajat si o sa realizati ca se poate cand veti spune primul "nu, nu pot proceda astfel, intru-cat.......". Din acel moment veti avea in fata un client - nu un patron si veti vedea altfel lucrurile, veti avea posibilitatea/libertatea de a stabili regulile jocului dupa principiile si normele de drept si nu constransi de deciziile angajatorului.
Exista si varianta ca dupa primul nu sa fii mai aproape de poarta decat de usa biroului.
Codul muncii ne ofera multiple cai de a contesta o decizie de concediere abuziva Avem, pe langa legea cons. juj. si toate drepturile/obligatiile unui angajat la indemana.
Numai avocatii au dreptul de a da consultatii juridice atat la persoane fizice cat si la cele juridice. Consilierii juridici pot sa presteze activitatea juridica numai daca sunt angajati (full time sau part-time) ai unei entitati ( autoritate publica , agent economic, fundatie , asociatie. etc.).
Ca sa dai consultatii juridice "la negru" poti sa o faci in conditiile muncii la "negru", dar cred ca nu te avantajeaza.
liliana.fleancu a scris:

Codul muncii ne ofera multiple cai de a contesta o decizie de concediere abuziva Avem, pe langa legea cons. juj. si toate drepturile/obligatiile unui angajat la indemana.

Patronul decide: reorganizare. Anunta: s-a restructurat postul de CJ. Cum poti ataca decizia?

Alte discuții în legătură

Societate consiliere juridica ziar actualitatea ziar actualitatea sunt licentiat in drept si vreau sa stiu cum pot profesa ca si consilier juridic fara sa fiu angajat la o societate. Ar trebui sa imi deschid o societate? ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Consultatii juridice prin firme de consultanta ContSters120042 ContSters120042 Cum am promis, va ascult, domnul coleg. Ca sa lamurim si cititorimea, dansul colegul enumera printre prestatorii de servicii legale cabinetele de avocatura, ... (vezi toată discuția)