avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... cum poti practica meseria de jurist in particular
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

cum poti practica meseria de jurist in particular

Cum poti practica meseria de jurist daca ai absolvit facultatea de drept ai si practica dar nu esti angajat pentru ca in zilele noastre nu te mai angajeaza nimeni si vrei sa practici meseria de jurist in particular? La Uniunea consil jur nu te poti inscrie decat daca esti angajat undeva cu carte de munca. Eu sunt somera si vreau sa practic aceasta meserie pe care o am ai am dobandit-o cu greu muncind si invatand in paricular cu clientii pe care o sa mi-i fac. Cum se poate face acest lucru? Va mutumesc anticipat pentru raspuns.
In cazul reorganizarii, asa este, nu ai ce sa faci daca s-au realizat toti pasii privind reorganizarea si decizia este legala(cate decizii de concediere dau administratorii si cate sunt legale? fara sa fie consiliati de catre un avizat). Eu vorbeam de concedieri abuzive cand "patronii se supara" si concediaza angajatul, fie el si consilierul juridic, ca a indraznit sa se opuna unei situatii nelegale sau ca a indraznit sa nu mai fie "supus austriac".
In contextul discutiei era vorba de pozitia noastra, a consilierilor fata de modul in care trebuie sa slujim patronatul, idee cu care eu nu sunt de acord.
Eu nu slujesc patronatul, care de fapt in Romania nu este patronat adevarat, este mai degraba administratie, entitate decizionala a unei societati comerciale, care in cele mai multe cazuri se manifesta/desfasoara la stadiul ceva mai mult decat al unui mic comerciant. Situatiile fericite nu cred ca comporta discutie, iar colega noastra nu a lansat tema pe forum fiind multumita ca isi practica profesia la cel mai dezvoltat intreprinzator roman, ci dimpotriva.

In legatura cu munca la negru, cu care nici eu nu sunt de acord, si nu o practic, -altfel nu as putea sa-mi reprezint in instanta societatile pe care le consiliez in baza unui raport juridic de munca- cred ca am fost intelesa gresit.
Nu raportul juridic de munca l-am comentat, ci modul in care ne manifestam noi consilierii juridicii atitudinea fata de angajator. Aceasta nu trebuie sa fie la nivelul slugarniciei -"sa-l slujim pe patron" ci este nevoie de colaborare intre cei doi in ideea de a apara interesele societatii si abia mai apoi pe cele administratorului, devenind implicit aparat si acesta ,dar nu prin raporturi obligationale/decizionale si uneori aberante.
Avocatii nu pot accepta, alfel nu sunt avocati, sa accepte sa-i conduca clientul sau(dupa stiinta sau nestiinta acesuia), in etapele desfasurarii unui proces. Ar fi o anomalie.
In foarte multe situatii am observat ca in cadrul angajamentului consilierului juridic cu administratia, anomalia este o stare de fapt acceptata fortuit de colegii nostrii.
Pentru aceaste situatii am tras semnale de alarma in contextul de mai sus, sa conlucram cu angajatorul, precum avocatul cu clientul sau. Asa procedez eu si va spun ca acesta modalitate de lucru < de colaborare si nu de supusenie> are eficienta.


cazacioc a scris:

Numai avocatii au dreptul de a da consultatii juridice atat la persoane fizice cat si la cele juridice. Consilierii juridici pot sa presteze activitatea juridica numai daca sunt angajati (full time sau part-time) ai unei entitati ( autoritate publica , agent economic, fundatie , asociatie. etc.).
Ca sa dai consultatii juridice "la negru" poti sa o faci in conditiile muncii la "negru", dar cred ca nu te avantajeaza.


Totusi exista asociatii (exemplu Automobil Club Roman) care acorda consultanta juridica membrilor sai. Putem considera ca este acordata consultanta juridica la negru?
Pai ACR este o asociatie, o persoana juridica, care reprezinta interesele membrilor sai si cu siguranta are un consilier juridic angajat, daca nu chiar un compartiment cu mai multi juristi si sigur ei pot da consultanta juridica membrilor asociatiei.
Normal consultanta ar trebui sa vizeze problemele cu care se confrunta un membru ACR si care decurg din aceasta calitate. Aceasta nu este o consultatie la "negru"
Da, in cadrul acestor asociatii exista consilieri juridici angajati.Ei acorda consaultanta juridica in legatura cu probleme asociatiei si nu in legatura cu probleme de mosteniri ( sa zicem).

eu stiu consilieri juridici care practica meseria legal infiintandu-si persoane fizice autorizate si ofera consultanta pentru alte persoane juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate consiliere juridica ziar actualitatea ziar actualitatea sunt licentiat in drept si vreau sa stiu cum pot profesa ca si consilier juridic fara sa fiu angajat la o societate. Ar trebui sa imi deschid o societate? ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Consultatii juridice prin firme de consultanta ContSters120042 ContSters120042 Cum am promis, va ascult, domnul coleg. Ca sa lamurim si cititorimea, dansul colegul enumera printre prestatorii de servicii legale cabinetele de avocatura, ... (vezi toată discuția)