avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare

Buna ziua,

As dori sa stiu care ar fi varsta legala de pensionare ptr. mama mea, in urmatoarele conditii :
- este nascuta in noiembrie 1951
- vechime in campul muncii de 27 de ani ( insa din acestia se scad 5 ani, perioada in care a stat acasa cu copii - se considera vechime neintrerupta, insa nu i s-au retinut si virat taxele salariale )
- a nascut si crescut 3 copii
- a lucrat 7 ani in grupa a II-a

Va multumesc anticipat. O zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Danyella_tm , utilizator 08:42, 26 August 2010
1. Fiind nascuta in noiembrie 1951, varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 11 luni cu un stagiu complet de cotizare de 27 de ani si 10 luni. Datorita celor 7 ani lucrati in gr. a II-a de munca i se reduce varsta standad de pensionare cu un an iar la stagiul de cotizare i se mai adauga 1 an si 9 luni.

2. Asadar poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu octombrie 2009, respectiv la implinirea varstei de 57 ani si 11 luni.


3. Asa ca poate depune cererea de pensionare oricand doreste, incepand de azi.
Multumesc mult de tot pentru raspuns.
Asa am calculat si eu, ca ar avea dreptul la pensie din octombrie 2009. Prin urmare, la inceputul acestui an am sfatuit-o sa mearga sa-si depuna cererea de pensionare. Insa, la casa de pensii, nu au vrut sa-i primeasca dosarul deoarece nu avea stagiul complet de cotizare, cu toata reducerea aferenta anilor lucrati in grupa a II-a sau cea ptr. cei 3 copii. Motivul a fost perioada de 5 ani cat a stat acasa ptr. cresterea copiilor. Desi la vremea respectiva s-a considerat vechime neintrerupta, se pare ca nu s-a cotizat...si astfel nu ii sunt luati in calcul decat 22 ani ca vechime in campul muncii.
Avand in vedere aceste amanunte, poate sa-si depuna cererea de pensionare oricand ? Sau deabea in luna octombrie 2010 ( la 58 ani si 11 luni ) ?

Multumesc inca o data. Numai bine.
1. Stagiul; de cotizare minim, pentru mama dvs., este de 12 ani si 10 luni asa ca nu vad de ce nu i-ar primi dosarul de pensie pentru limita de varsta.
2. Mai incercati la Casa de Pensii si solicitati un raspuns in scris sau decizia de respingere a cererii de pensionare.
- drept pensie limita varsta oct.2010 in ziua nasterii
dosarul se depune cu 30 zile inainte de implinirea varstei (din sept. ziua nasterii)
Daca nu are stagiul complet de cotizare (27 ani si 10 luni), nu i se reduce varsta urmare grupei II de munca
- pentru cei 5 ani de ingrijire copii trebuie sa ne spuneti din carnetul de munca in baza carui art. a incetat sau suspendat contractul si la ce data a reluat activitatea
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta orber orber Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 8 noiembrie 1951. Are o vechime in munca de 26 de ani si 3 copii nascuti, toti in viata. Ar dori sa iasa la pensie, cand ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta Ma numesc Chitu Elisabeta,am 58ani(m-am nascut in29/10/1951),lucrez din 02/09/1968 in ind.textila pe diferite functii pana in 15/10/1990.Am13,4 ani lucrati in ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata maria.cret maria.cret Buna seara, As avea si eu o intrebare si anume: - daca m-am nascut in 14 iulie 1951, am 37 de ani vechime in munca si 14 ani grupa a II- a de munca, in ce ... (vezi toată discuția)