avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare limita de varsta

Buna ziua!
Mama mea este nascuta pe 8 noiembrie 1951. Are o vechime in munca de 26 de ani si 3 copii nascuti, toti in viata. Ar dori sa iasa la pensie, cand poate ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:01, 26 Martie 2009
octombrie 2010
1. Pentru ca a nascut si crescut 3 copii, mama dvs. poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare.
Prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta din octombrie 2009 daca are stagiul complet de cotizare de 27 ani si 10 luni.
In cazul pensiei pentru limita de varsta sunt avute in vedere si stagiile asimilate: armata, facultatea, invaliditatea precum si perioadele in care a beneficiat de concedii pentru maternitate si pentru cresterea copiilor. Prin urmare, vedeti ce perioade mai puteti aduna la cea de 26 de ani pentru a obtine 27 ani si 10 luni.

2. Acordarea pensiei anticipate partiale este conditionata de realizarea stagiului de cotizare de 27 ani si 10 luni.
In cazul acestei categorii de pensie nu se mai aplica reducerea varstei standard de 1 an si nu se iau in calcul stagiile asimilate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, As dori sa stiu care ar fi varsta legala de pensionare ptr. mama mea, in urmatoarele conditii : - este nascuta in noiembrie 1951 - vechime in ... (vezi toată discuția)
Pensionare sau nu! Nafets Nafets Care este varsta la care se poate pensiona pt limita de varsta un barbat de 58 de anui, nsacut in 1951, lucreaza din 1974, iar in perioada 1974-1991 (17 ani) a ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesii la pensie bunica1 bunica1 Ma numesc Marcel , sunt nascut la 12.12.1954 .Lucrez de 31 ani si 9 luni ca subinginer .Am beneficiat in aceasta perioada de 20 ani grupa II si 9 ... (vezi toată discuția)